Gela nedir?
Gela: Sicilya Adası’nın güney sahilinde yer alan kent.
MÖ yaklaşık 688’de Giritli ve Rodos’lu koloniciler tarafından kuruldu.
Kent adını yakınlarında kurulduğu Gelas Irmağı’ndan alır.
Bölgenin yerli halkıyla uzun mücadelelere girişen kent halkı ekonomik ve politik üstünlüklerini sahil boyunca ve adanın içlerine doğru yaymaya çalıştılar ve bu amaçla MÖ yaklaşık 581’de 70 km. kadar kuzeybatıda Agrigentum’u kurdular.
Gela en parlak dönemini Sicilya’nın büyük kısmında hakimiyet kuran tiran Hippokrates zamanında yaşadı.
Hippokrates’ten sonra yönetimi devralan Gelon’un Syracusae tiranı olmasından sonra kentin sakinlerinin bir kısmı onunla birlikte göç ettirildi. Böylece Gela’nın politik önemi azaldıysa da kültürel bir merkez olarak varlığını sürdürdü.
MÖ 405’te, Syracusae tiranı Dionysios I’in yardımına rağmen Himilko komutasındaki Kartaca kuvvetleri Gela’yı ele geçirdi ve yıktı.
Uzun yıllar harap bir halde kaldıktan sonra MÖ 338’de Korinthos’lu Timoleon’un girişimiyle yeni koloniciler buraya yerleştirildi ve kent canlandırıldı.
MÖ 311-310’da Syracusae tiranı Agathokles kenti ele geçirdi ve Kartacalılara karşı giriştiği mücadelede askeri üssü yaptı.
MÖ 285-282 arasındaki bir tarihte Gela Akragas tiranı Phintias tarafından ele geçirildi, halkı kendi adıyla kurduğu Phintias kentine sürüldü. Bu tarihten MS 1233’e kadar Gela terk edilmiş bir halde kaldı.
Tragedya yazarı Aiskhylos son günlerini Gela’da geçirmiştir.