Gela

Gela nedir?

Gela: Sicilya Adası’nın güney sahilinde yer alan kent.

MÖ yaklaşık 688’de Gi­ritli ve Rodos’lu koloniciler tarafından kuruldu.

Kent adını yakınlarında ku­rulduğu Gelas Irmağı’ndan alır.

Bölgenin yerli halkıyla uzun mücadelelere girişen kent halkı ekonomik ve politik üstünlüklerini sahil boyunca ve ada­nın içlerine doğru yaymaya çalıştılar ve bu amaçla MÖ yaklaşık 581’de 70 km. kadar kuzeybatıda Agrigentum’u kurdular.

Gela en parlak dönemini Si­cilya’nın büyük kısmında hakimiyet kuran tiran Hippokrates zamanında yaşadı.

Hippokrates’ten sonra yönetimi devralan Gelon’un Syracusae tiranı olmasından sonra kentin sakinlerinin bir kısmı onunla birlikte göç ettirildi. Böylece Gela’nın politik önemi azaldıysa da kültürel bir merkez olarak var­lığını sürdürdü.

MÖ 405’te,  Syracusae tiranı Dionysios I’in yardımına rağ­men Himilko komutasındaki Kartaca kuvvetleri Gela’yı ele geçirdi ve yık­tı.

Uzun yıllar harap bir halde kaldıktan sonra MÖ 338’de Korinthos’lu Timoleon’un girişimiyle yeni koloniciler buraya yerleştirildi ve kent canlandı­rıldı.

MÖ 311-310’da Syracusae tiranı Agathokles kenti ele geçirdi ve Kartacalılara karşı giriştiği mücadelede askeri üssü yaptı.

MÖ 285-282 arasındaki bir tarihte Gela Akragas tiranı Phintias tarafından ele geçirildi, halkı kendi adıyla kurduğu Phintias kentine sürüldü. Bu tarihten MS 1233’e kadar Gela terk edilmiş bir halde kaldı.

Tragedya yazarı Aiskhylos son günlerini Gela’da geçirmiştir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar