Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, "dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen, Türkiye'nin gelecek yıl Dünya Kültür Miras (UNESCO) adayı olan Göbeklitepe'de su temini için sondaj çalışmaları başlattı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Göbeklitepe'nin su ihtiyacını gidermek için sondaj çalışmalarına başladı.
Gelecek yıl turizm sezonunda yoğunluğun fazla olması beklenen alanda belediyeye bağlı teknik ekiplerce hazırlanan jeofizik raporlar doğrultusunda su temini için yapılan mevkide sondaj kuyusu kazısına başlandı.
Kesintisiz, kaliteli, temiz ve sağlıklı su temini adına hayata geçirilen planlama ve proje çerçevesinde Göbeklitepe'nin su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Şanlıurfa şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunan, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitpe'nin UNESCO adaylığı için kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmaları sürüyor.
Göbeklitepe'nin uzun yıllar daha iyi ve sağlıklı kullanılması amacıyla yürütülen yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı kaplama çalışmaları büyük oranda tamamlandı.
- Göbeklitepe
Göbeklitepe ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edildi. 1994 yılına kadar öylece kalan Göbeklitepe, Prof. Klaus Schmidt tarafından 1994 yılında keşfedildi.
Berlin Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından 1995'ten beri Prof. Klaus Schmidt başkanlığında ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, Neolitik döneme ait, boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan yaban hayvanı figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yaban hayvanı figürü, insan heykeli ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.
"Dünyanın en eski tapınak merkezi" olduğu belirtilen ve 6 yıl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin tanıtımı için çeşitli projeler yürütülüyor.
AA Halil Fidan