Moğolistan'nın Nogoontal alanında yüksekliği 2 metreyi geçen 4 adet taşın bulunduğu 2.5 х 2.5 metre ebadında bir alan keşfedildi. Eski bir Türk asilzadesine ait mezar olabileceği tahmin edilen alandaki yayvan taşta, boynuz ve çiçeksi nakışlar dikkat çekiyor.
Uluslararası Türk Akademisi’nin (International Turkic Academy) sitesinde verilen bilgilere göre; Moğolistan Millî Müzesi ile Uluslararası Türk Akademisi’nin birlikte yürüttüğü Kerulen Projesi kapsamında Moğolistan’ın Gobi Çölü bölgesinde yapılan araştırma sonucunda Dundgov'da Nogoontal (Yeşil Bozkır) adlı yerde mimari kalıntılar keşfedildi.
Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali , “Türk prensleri ile beylerine ait büyük külliyeler bugüne kadar Moğolistan’ın merkezindeki Orhun, Tuul nehirleri bölgelerinde bulunmuştur. Ülkenin güneyindeki Gobi Çölü bölgesinde bu tür yapılara çok az rastlandığından yapıyı titizce araştırmak, eski Türk kültürünün coğrafyasını genişletme imkanı sunacaktır. Bu yadigârları derinlemesine incelemenin Türk tarihi için büyük kazanç sağlayacağı muhakkaktır.” açıklamasında bulunduç
Söz konusu yapı alanı 2.5 х 2.5 metre ebadında. Alanda bulunan yayvan taş boynuz ve çiçeksi nakışlarla süslenmiş. Yüksekliği 2 metreyi geçen 4 adet taş bulunduran yapının eski bir Türk asilzadesine ait olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası Türk Akademisi, Moğolistan Millî Müzesi ile birlikte 2016 yılından bu yana yürüttüğü “Kerulen” projesi çerçevesinde Hentiy İli Delgerhan Sumınında Türklere ait Hayahudag, Günbürd külliyelerinde arkeolojik kazı çalışmaları yapıp göçebe kültürüyle ilgili önemli gelişmeler tespit etmişti.
Akademi ve Moğolistan Millî Müzesi, önümüzdeki günlerde yeni bulunan yapıyı araştırmayı planlıyor.
http://twesco.org