Bursa'nın tarihi ve turistik yerlerinden Gölyazı Mahallesi'ndeki arkeolojik kazılar, buradaki yaşamın bilinenden 200 yıl önce başladığını ortaya çıkardı.
Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Uluabat Gölü'nün doğu ucundaki yarımadada kurulu Gölyazı Mahallesi'ndeki arkeolojik kazılar, buradaki yaşamın bilinenden 200 yıl önce başladığını ortaya çıkardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nilüfer Belediyesi öncülüğünde Gölyazı'da devam eden kazılarda, sikke, mezar, heykelcik, seramik fırını ve kil havuzu gibi eserler bulundu.
Kazının proje danışmanı Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, bölgedeki çalışmaların 2015 yılından beri devam ettiğini hatırlattı.
Geçen yıl yapılan çalışmalarda 26 mezar bulduklarını anımsatan Şahin, mezarlardaki bulguların buradaki ilk yaşamın tahmin edilenden daha eski olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Prof. Dr. Mustafa Şahin, nekropol alanında, defin işlemi sırasında ölen kişilerin mezarda yakıldığını tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Ölülerin mezarın içinde yakılması çok yaygın görülmeyen bir gelenek. 'Nişli Alan' bölgesinde de seramik fırını ve kil havuzu ortaya çıkardık. Defineciler bizden önce hareket etseydi, bütün bu tarihi eserlere zarar verilirdi. Kız Adası'nda ise alanı tanımaya yönelik sondaj kazıları yaptık. Kısa süre sonra orası da düzenlenerek turizme açılacak. Adada yaptığımız kazılarda bir yapının olduğu ortaya çıktı. Daha da önemlisi orada keşfettiğimiz bulgulara göre Gölyazı'nın tarihi 200 yıl daha geriye gitti. Günümüzden 2 bin 600 yıl önce burada yerleşimin olduğundan bahsediyoruz."
Toplantı, arkeolojik kazıların yapıldığı 3 bölgenin gezilmesiyle sona erdi.
AA Sinan Balcıkoca