Aksaray'da bulunan Güvercinkayası kazısının 25. yılında “Güvercinkayası Kazısı Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri” Demirci kasabasındaki kazı ve araştırma evinin bahçesinde açıldı.
Arazi çalışmaları tamamlanan Güvercinkayası Kazısı 25. Yılını Demirci Kasabası’ndaki (Gülağaç – Aksaray) kazı ve araştırma evinin bahçesinde inşa edilen “Güvercinkayası Kazısı Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”nin açılışıyla taçlandırmıştır.
Günümüzden yaklaşık 7200 yıl öncesine tarihlenen yerleşme (Orta Kalkolitik Dönem - kal. C14 M.Ö. 5200-4810), Anadolu modeli kentlerin nasıl gelişmiş olabileceği ve karmaşık toplumlara nasıl geçildiği konusunda değerli bilgiler sunarken bu çerçevede tarımın gücü ve artı ürün idaresine de vurgu yapmaktadır.
Mamasun Barajı göl alanı içindeki ören yeri, su seviyesine bağlı olarak kış aylarında bir ada görünümü almakta dolayısıyla yoğun tahribata açık durumdadır. Bu özelliğiyle sadece bahar ve yaz aylarında ziyaret edilebildiğinden yerinde koruma, onarım ve sergileme imkânları kısıtlıdır. Bu bağlamda 2012 yılında başlayarak yıllar içinde yapımı süren deneysel evler projesi, en sonunda ziyaret alanı olarak düzenlenerek Demirci Kasabası’na ve Aksaray’a kazandırılmıştır.
Sergi alanı, birbirine bitişik üç yapıdan oluşmaktadır. Bunlardan ikisi yukarı yerleşmede, iç kaleye sırtını dayamış, artı ürünün korunması ve idaresiyle doğrudan ilişkili en zengin konutlardır. Bu konutlar, aslına uygun biçimde iç donanımlarıyla canlandırılmıştır. Üçüncü yapı ise Güvercinkayası’nın 25 yıllık sürecini anlatan bilgi panoları ve etnografik malzemelerle ziyaretçi karşılama merkezi olarak düzenlenmiştir.
Bölgede uzun yıllar çalışan Prof. em. Dr. Sevil Gülçur, çok sayıda bilim insanı yetiştirmiş, Aksaray, Nevşehir, Niğde İllerinde 1993-2001 yıllarında yürüttüğü yüzey araştırmalarıyla birçok ören yerini de kültür envanterine katmıştır.