Haftanın tarihine bakış 21

Yılın 21. haftasının önemli olayları; Fatih Sultan Mehmet'in, 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethi ve 27 Mayıs 1960'ta yapılan Askeri Darbe...

Osmanlı devletinin son payitahtı İstanbul, 29 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi.

O zamanki adıyla Konstantinopolis, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusu tarafından 29 Mayıs sabahı alındı. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet ve ordusu tarafından fethi, tarihteki en büyük savaş stratejilerine sahne olarak, unutulmaz bir destanla tarihe geçti.

Osmanlı donanması, Dolmabahçe'den Beyoğlu sırtlarına kadar döşenen ve yağlanan kızaklardan bir gecede Haliç'e indirildi. Karadan yağlı kütükler üzerinde Haliç'e indirilen gemiler, Bizans askerlerine sürpriz oldu. Donanma, 22 Nisan'da Haliç'ten ateşe başladı.

Sultan II. Mehmet'in döktürdüğü Şahi topları ise Bizans surlarının aşılmasında büyük rol oynadı. Ulubatlı Hasan adındaki yeniçeri, aldığı ok darbelerine karşın Osmanlı sancağını Bizans surlarına dikti ve ordu, 29 Mayıs sabahı İstanbul'a girdi. İstanbul'un fethi, tarihin akışını değiştirdi.

Fetihten sonra İstanbul, yüzlerce yıl Osmanlı devletine başkentlik yaptı. Henüz 21 yaşındaki Sultan II. Mehmet, artık Fatih Sultan Mehmet olarak anılmaya başlandı. İstanbul'un fethiyle Doğu Roma İmparatorluğu da sona erdi. Orta Çağ kapandı ve 1789 Fransız İhtilali'ne kadar süren Yeni Çağ başladı.

- 27 Mayıs darbesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme hedefi, 27 Mayıs 1960'ta Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ülke yönetimine el koymasıyla sekteye uğradı.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bazı bakanlar, Yassıada'da yargılandı. Yargılama sonucunda Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, 1961'de idam edildi.


Benzer Haberler & Reklamlar