Yılın 29. haftasının önemli olayları;
1- Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te imzalandı.
Lozan'da, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti'ni, Mudanya görüşmelerinin başarılı olmasını sağlayan İsmet Paşa (İnönü) temsil etti.
Antlaşma görüşmelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı, ABD, Romanya, Belçika ve Portekiz'in temsilcileri katıldı. Lozan Barışı, sekiz aylık çetin ve uzun bir müzakere devresinden sonra İsviçre'nin Lozan şehrinde 24 Temmuz 1923'te imzalandı.
Lozan Barış Antlaşması'nın ön sözünde yer alan "devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensibi", yeni Türkiye'nin I. Dünya Savaşı galipleri ile eşit şartlar altında, Lozan'da siyasi bir mücadeleye giriştiğini gösteren bir hüküm olarak yer aldı.
143 madde, bir önsöz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşması, Türk istiklal ve hakimiyetinin tanınması bakımından önem arz eden antlaşma olarak kabul edildi.
2- Boğaziçi Köprüsü, "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olduFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, 34 kişinin şehit olduğu Boğaziçi Köprüsü'nün adı, 26 Temmuz 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak değiştirildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Temmuz 2016'da, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Zirvede, FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar hususunda mutabık kalındığı bildirildi.
Bu görüşmeden bir gün sonra Bakanlar Kurulu, 26 Temmuz 2016'da toplandı. Başbakan Binali Yıldırım, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşların şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verildiğini bildirdi. Yıldırım, "Bu millet, kendine yapılan ihaneti olduğu gibi kendisi için hayatını ortaya koyanları da asla unutmaz, asla unutmayacaktır." ifadelerini kullandı.
3- Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında vefat etti.