Hakkı Acun kimdir? Prof. Dr. Hakkı Acun biyografisi
Prof. Dr. Hakkı Acun; Akademsiyen, Tarihçi (d. 1950 Yozgat - ö. 11 Ağustos 2018, Yozgat)
1950 yılında Yozgat’ta dünyaya geldi. Orta halli bir memur çocuğudur. İlkokulu Iğdır’da, ortaokulu Akşehir’de, liseyi Çorum’da bitirdi. 1975-1976 döneminde, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde 1977’de “Manisa’daki Saruhanoğulları Dönemi Eserleri” başlıklı tezi ile Yüksek Lisansını, 1983 yılında “Manisa’da Türk Devri Yapıları” başlıklı tezi ile de Doktora programını tamamladı. 1980 yılında Çankırı Astsubay okulunda öğretim elemanı olarak vatani görevini yerine getirdi.
1976-1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakült esi Sanat Tarihi Bölümü’nde asistan olarak görev yaptı. 1983-1988 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarih Bölümü başkanlığı ile Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü başkanlığı görevlerini yürüttü.
1988-1992 yıllarında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü’nde görev yaptı. 1991’de “Doçent”, 1997’de “Profesör” payelerini aldı. 1995 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu asıl üyeliğine seçildi ve altı yıl bu görevi yürüttü. Bu arada 1997-2000 yıllarında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde dekan yardımcısı olarak görev aldı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı (1988-2000) ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü başkanlığı (2000-2012) görevlerinde bulundu. Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin iki ayrı fakülteye ayrılması üzerine 2012-2013 yılları arasında Edebiyat Fakültesi’nin ilk Dekanı olarak görev yaptı. 2012-2014 yılları arasında da Gazi Üniversitesi Rektör yardımcılığı görevinde bulundu.
1986 yılı itibariyle; İtalya, İspanya, Hollanda, Fas, Yugoslavya (Sırbistan), Bosna-Hersek, Makedonya, Hırvatistan, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Azerbaycan, Nahcivan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Çin, Moğolistan, Ürdün ve Suriye’de muhtelif araştırma ve incelemelerde bulunmak suretiyle mesleki bilgi, görgü ve deneyimlerini sürekli geliştirdi. Bu süreçte birçok uluslararası kongrelere katılarak mesleki bilgi ve tecrübelerini bilim dünyası ile paylaştı.
Otuz sekizinci senesinde bulunduğu öğretim üyeliğinin otuz senesini değişik kademelerde yönetici olarak geçirdi. Halen de yöneticiliği devam etmektedir. Ayrıca Gazi Üniversitesi haricinde bugüne kadar Hacettepe, Cumhuriyet ve Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi’nin değişik dallarında çeşitli dersler vererek eğitim dünyasına önemli hizmetlerde bulundu. Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi kütüphanesine yaptığı bağıştan dolayı Fakülte kütüphanesine ismi (Hakkı Acun Kütüphanesi) verildi. Kültür Bakanlığı’na bağlı profesyonel eski eser kolleksiyoneri (1969- 1977) iken; Yozgat’ta Çocuk Kütüphanesi’nin bir odasında açılmış olan müzeye eserlerini vererek katkı sağladı.
Akademik hayatı sürecinde birçok ilmi komisyonlarda üyelik ve başkanlık yaptı. Yaptığı bu hizmetler karşılığında kamu ve değişik kuruluşlardan 100’ün üzerinde teşekkür belgesi ve plaket aldı.
Yaklaşık yirmi senedir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açmış olduğu Profesyonel Turist Rehberliği kurslarında dersler vererek 2000’in üzerinde rehber öğrencisi oldu ve Türkiye Rehberlerine yaptığı değerli katkılar nedeniyle Ankara Rehberler Birliği tarafından 24 Şubat 2006’da bir ödülle onurlandırıldı.
Hoca Ahmet Yesevi, Türk-Kazak Üniversitesi’nin çıkarttığı Biliğ Dergisi ve Gazi Üniversitesi’nin çıkarttığı Sanat Dergisi ve Atatürk Kültür Merkezi (1995-1998, 2002 ...) yayın kurulu üyeliği yaptı ve bazıları halen de devam etmektedir.
Anadolu Türbeleri, Anadolu Ticaret Yapıları ve Yolları, Zamanın Öyküsü, Anadolu Saat Kuleleri, Beylikten İmparatorluğa Şehzade Başkentleri, Sular, Yollar ve Köprüler adıyla TRT tarafından yayınlanan 6 belgesel dizinin danışmanlığını veya metin yazarlığını yaptı.
30’a yakın çeşitli mahkemelerde bilirkişi olarak görev aldı.
Akademik ve idari çalışmalar dışında gençlik yıllarında sporun değişik branşlarıyla da ilgilendi. Uzun yıllar Çorum Spor basketbol ve voleybol takımında oynamış ve kaptanlık yaptı.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi, TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu (2010) ve Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerinde iken Ankara'dan dinlemek üzere gittiği Yozgat'taki evinde 11 Ağustos tarihinde kalp krizi sonucu vefat etti
Prof. Dr. Hakkı Acun, evli ve üç çocuk babasıydı.
HAKKI ACUN İMZALI YAYINLARI
Hakkı acun, 9 kitap, 4 ortak kitap ve 100 e yakın makale yazdım. 20 yakın proje yürüttü. Dergi ve kitap editörlüğünde bulundu.
Kitapları
1- Anadolu Saat Kuleleri , Ankara 1994 2- Taraklı İlçesi ve Yunus Paşa Camii, Ankara 1996 3- Manisa ’ da Türk Devri Yapıları, Ankara 1999 4- Bozok Sancağı ve Yozgat Tarihi (Yozgat İli Türk Mimarisi), Ankara 2005 5- Tüm Yönleri ile Çapanoğulları ve Eserleri, Ankara 2005. 6- Osmanlı İmparatorluğu Saat Kuleleri, Ankara 2009. 7- Türk Kültüründe Taşlar, Ankara 2010. 8- Osmanlı İmparatorluğu Saat Kuleleri, Ankara 2011
Ortak Kitap
2.1.2.1. Y. Ötüken - A. Durukan - H. Acun - S. Pekak, Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski