Elazığ'da M.Ö. 3000 yıllarından itibaren yerleşim başlayan ve Urartu Krallığı tarafından surla çevrilen Harput Kalesi'nde 14. sezon arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Harput Mahallesi'nde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harput Kalesi'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları kademeli olarak sürüyor.
Şu ana kadar yürütülen çalışmalar kapsamında 7 bin metrekarelik alanın arkeolojik kazısı tamamlanarak 130 bin tarihi obje gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca Harput İç Kale'de bulunan kürsü başı mekanı ile Artuklu hükümdarı Belek Gazi'nin Haçlı kralını hapsettiği zindan ziyarete açıldı. Diğer tarihi mekanların da turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, kazı sezonu açılışı dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, kentin marka değeri olan tarihi Harput Mahallesinde bulunan Harput Kalesi'ndeki kazıların belirli bir noktaya getirildiğini söyledi.
Gün yüzüne çıkarılan mekanların turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalara da öncelik verilmesi gerektiğine dikkati çeken Aytaç, şunları kaydetti:
"Harput İç Kale kazıları 14. sezonuna başlamaktadır. Bu süre içerisinde 7 bin metrekarelik alanın arkeolojik kazısı tamamlanmış, 2018 yılında UNESCO Yedek Listesi'ne Harput'un tamamı yerleştirilmiş, İl Özel İdaresi tarafından bulunduğumuz alanın restorasyon projelerinin tamamı koruma kurulundan geçirilmiştir. Bunun yanında özellikle kalenin güneyindeki Osmanlı konutunun projesi tamamlanmıştır. Artuklu hükümdarı Belek Gazi'nin Haçlı kralına hapsettiği zindan olarak kullanılan yerin restorasyonlu da tamamlanarak ziyarete açılmıştır."
Harput İç Kale'deki çalışmalar kapsamında tarihi kürsü başı mekanının da ziyarete açıldığını bildiren Aytaç, hemen yanındaki cami kısmının da konservasyonunun büyük oranda tamamlandığını dile getirdi.
Restorasyonu tamamlanan mekanların üstünün modern bir çatıyla kapatılarak ziyarete açılmasının planlandığını aktaran Aytaç, şöyle devam etti:
"14 yıllık süre içerisinde 130 bin civarında obje elde edilmiş, müzelik değeri olanlar, envanterlik ve etütlük olanlar teslim edilmiş, etütlük olanların üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Amorf dediğimiz malzemeler üzerindeki teknik analizler, çalışmalar devam ettirilmektedir. Yaklaşık 45 kişilik ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böyle bir kazının öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından izninin onaylanması gerçekleştirilmiş, ardından Bakanlar Kurulu ve şimdiki adıyla Cumhurbaşkanlığı kazısı haline dönüştürülmüştür. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı kazısı olarak yaklaşık 160 kazı gerçekleştirilmektedir. Toplam kazı sayısı 600 civarındadır."
Aytaç, tarihi ve kültürel varlığıyla Harput'un hak ettiği değeri kazanması ve ülkenin en önemli turizm destinasyonlarından biri hale gelmesi için kentteki tüm paydaş kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Programa Elazığ Vali Yardımcısı İsmail Alsancak, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Pirinççi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Özgen ile davetliler katıldı.
AA İsmail Şen