Her yıl çok sayıda yerli ile yabancı turistin ziyaret ettiği, tarihi ve mimarisiyle turistleri kendine hayran bırakan Harran ilçesindeki 250 yıllık konik kubbeli evler, kış öncesi bakımdan geçirildi.
Tarihi Harran ilçesi, ilk İslam üniversitesi kalıntıları, Emeviler dönemine ait Ulu Camii gibi tarihi mekanları ve mistik havasıyla her yıl pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
İlçeyle özdeşleşen, külah biçimindeki, kare veya buna yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniği ile örülerek oluşturulan konik kubbeli evler, Harran'a gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
Harcında gül yağı, saman, toprak ve yumurta akı kullanılan, mimari yapısı ve malzemeleri sayesinde yazları serin, kışları sıcak tutan evler, aşağıdan yukarıya doğru gittikçe daralan, yüksekliği içeriden 5 metreye varan farklı şekliyle dikkati çekiyor.
İkili, üçlü, dörtlü, beşli ve altılı gruplar halinde, içeriden kemerlerle birbirlerine bağlanarak geniş mekanlar elde edilen evlerde, kubbelerin üzerinin açık bırakılmasıyla aydınlanma sağlanırken içerideki duman da bu sayede dışarıya çıkıyor.
Arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edilen Harran'da, 250 yıllık geçmişi bulunmasına rağmen yöre halkı tarafından tercih edilmeyince koruma altına alınan evlerden bazıları, restorasyon çalışmalarının ardından turizm amacıyla değerlendiriliyor.
Hem dışarıdan hem de içeriden balçıkla sıvanarak varlıklarını bugüne kadar kadar devam ettiren evlerin yıkılmaması için belirli periyotlarla sonbahar mevsiminde sıvaları yenileniyor.
Ustalar, kış öncesi kırmızı toprak, tuz ve samanla hazırladıkları çamurla evleri sıvadı. Çalışmanın ardından yeni bir görüntüye bürünen konik kubbeli evler, yapılan bakımlar sayesinde uzun yıllar kullanılabiliyor.
İlçede evini turizme kazandıran Mahmut Özyavuz, özel harçlarla yapılan bakım sayesinde bu yapıların bugüne kadar varlıklarını koruduğunu belirtti.
Harran evlerinin tarihi bir değer olduğunu vurgulayan Özyavuz, "Evleri yıkılmaması için sonbahar mevsiminde sıvıyoruz. Saman, toprak ve tuzla hazırladığımız malzemeyi evlerin dışına uyguluyoruz. Bu sayede evler kışın yağmur ve soğuk havadan etkilenmemiş oluyor." dedi.
AA Halil Fidan