Hayri Türkyılmaz: Myrleia antik kenti kırmızı çizgimiz

Hayri Türkyılmaz: Myrleia antik kenti kırmızı çizgimiz

Bir kısmının üzerine AVM inşa edilen arkeojik alanda antik kentin bulunduğu parselleri arkeopark yapmak için çalışmalara başlayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Alışveriş merkezi her yerde yapılır ancak Mudanya’yı yeniden yapamayız" dedi.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, 2010 yılında Uludağ Üniversitesi tarafından yapılan yüzey araştırması sonucunda yoğun seramik parçalarına rastlanınca, bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapıldı. Yüzey araştırmasının yapıldığı bölge, 3. derece sit alanı olarak ilan edildi.

2012 yılında Mudanya’da alışveriş merkezi (AVM) yapmak isteyen Tesco Kipa Kitle Pazarlama şirketi bölgede inşaat çalışmalarına başladı. AVM’nin temel kazısı sırasında 2 bin 700 yıllık Myrleia antik kentinin bir kısmı ortaya çıktı. Ancak bütün itirazlara rağmen koruma kurulu, antik kent duvarlarının AVM’nin bodrum katında cam çerçevede sergilenmesi şartıyla inşaata izin verdi. Bunun üzerine AVM antik kentin üzerine inşa edildi.

DAVA SÜRERKEN 2015’TE BÜYÜK KEŞİF

Antik kent üzerine yapılan AVM projesinin iptal edilmesi için açılan dava devam ederken, 2015’te AVM’nin karşısındaki özel mülkünde konut yapmak isteyen bir kişi sondaj kazısı yaptı. Kazıda milattan önce 7’nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Myrleia antik kentine ait künk, kanal, seramik fırın, arşitrav, mozaik, temel, taban, duvar, apsisli yapı ve cadde kalıntılarına rastlanınca sondaj kazısının diğer parsellere yayılması da kararlaştırıldı. Müze denetiminde yapılan bir yıllık arkeolojik kurtarma kazı sonucunda 2 bin 700 yıllık Myrleia antik kentinin bir kısmı gün yüzüne çıkarıldı.

MYRLENİA ANTİK KENTİ ARKEOPARK'I 2019'DA  ZİYARETE AÇILACAK

Arkeoloji kazısı sona erdikten sonra Mudanya Belediyesi, 2015’te Ömer Bey Mahallesi’nde ortaya çıkan Myrleia antik kentin bulunduğu parselleri arkeopark yapmak için çalışmalara başladı.

Antik kentin içinde bulunduğu arazi takas usulüyle belediyeye geçti. Belediye mülkiyetine geçen 3 bin 200 metrekarelik alan yapılan plan değişikliğiyle arkeopark ilan edildi. Plan değişikliği Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra arkeoparkın uygulama projesi için Mudanya Belediyesi geçtiğimiz günlerde sanat tarihçisi, arkeolog ve mimarlardan oluşan uzman bir grupla bir araya geldi. İçinde turistik geziler için yürüyüş yolları ve bilgilendirme panolarının da yer alacağı arkeoparkın uygulama projesi hazırlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacak. Bakanlık onayından sonra yapılacak çalışmalar sonucunda Myrleia antik kent arkeoparkın 2019’da ziyarete açılması hedefleniyor.

BAŞKAN HAYRİ TÜRKYILMAZ: MYRLEİA KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Myrleia antik kentini turizme kazandırmak için arkeopark yapmaya karar verdiklerini söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Alışveriş merkezi, otel, bina her yerde yapılır. Ancak Mudanya’yı yeniden yapamayız. Başka Mudanya yok. Myrleia antik kenti bizim kırmızı çizgimizdir. Geçmişimize sahip çıkacağız. Myrleia ile ilgili bilgilendirme panolarının, yürüyüş yollarının, çocukların tarihe dokunabileceği laboratuvarların bulunacağı Myrleia Arkeoparkı Mudanya ve Bursa turizmine büyük katkı sağlayacak” dedi.

Hürriyet

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar