Prof. Dr. Fahri Işık, 2500 yıl öncesine ışık tutan lahit olarak nitelendirdiği Hekatommos Anıt Mezarı'ndaki resimleri açıkladı ve yaygın divan sahnesinin neyi içerdiği konusunda araştırmaların devam ettiğini söyledi.
Muğla'nın Bodrum İlçesinde Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (Akademia Vakfı) tarafından Herodot Kültür Merkezi'nde 'Hekatomnos Lahdi' adlı konferans düzenlendi.
Akademia Vakfı'nın yürüttüğü 'Mozole Restitüsyom Projesi' doğrultusunda düzenlenen konferansı Prof. Dr. Fahri Işık verdi. Konferansı Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz'ın yanı sıra, Vakıf Başkanı Özay Kartal, yönetim kurulu üyeleri ve Bodrum'da yaşayan akademisyenler ve Bodrumlular izledi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal, vakıf olarak Bodrum'un ve yakın çevresinin tarihine, kültürüne ve geçmişine ışık tutacak konferans ve etkinlikleri düzenlemeye çalıştıklarını ve bu doğrultuda Türkiye'nin saygın akademisyenlerini Bodrum'da ağırladıklarını söyledi.
Daha sonra Prof. Dr. Fahri Işık, slayt gösterisi eşliğinde Hekatommos Anıt Mezarı, Lahti, Satraplar ve Eceler konulu konferans verdi.
Işık konferansında yedi yıl önce Milas'ın Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkii'nde bulunan Hekatommos Anıt Mezarı, yazıtlar ve bulgular ile ilgili olarak, "Milas'ta bulunan Hekatommos mezarı bunların en önemlisi. Duvarlardaki resimler gitmiş, en az iki üç kez mezarın içi yukarıya kadar dolmuş. Lahdin üst kısmında yumurta dizisi ve kuşak büyük oranda ortadan kalkmış. Lahtin uzun yüzü doğuya bakıyor. Boyu, İskender Lahti'ne yakın. Bunun karı koca için düşünülmüş bir anıt mezar olduğunu sanıyoruz. Bu muhteşemlikte bir lahit, tek parça kapağa sahip değildi. Mermerle örtülüydü. İkili gömü ile bağlantılı olduğunu buradan çıkarıyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Fahri Işık, Hekatommos Anıt Mezarı'nın özelliklerini Helenistik dönem anıt mezarları ve lahitleriyle karşılaştırarak anlattı. İstanbul'daki bir laboratuvarda, lahtin renk ve boyalarının saptanmaya çalışıldığını belirten Işık, renklerin Atina mezar kabartmalarıyla birebir benzerlikler taşıdığını belirterek, "Lahdin ön yüzünde bir aile şöleni betimlendiğini, bu divan sahnesinin neyi içerdiği konusunda araştırmaların devam ettiğini söyleyebilirim. Bunun öte dünya betimlemesi olmadığına eminiz. Bunu Yeni Hitit, Asur ve Likya dönemi tapınak ve mezar betimlemeleriyle karşılaştırarak anlıyoruz. Bu kabartmalar günlük yaşama aitti, bir keyif anını anlatıyordu, öldükten sonraki yaşamı betimlemiyordu" dedi.
Konferans izleyenlerin Işık'a soruları ile sona erdi.
Yaşar Anter - DHA