Heritage İstanbul 2018 fuarı kapılarını açtı

Heritage İstanbul 2018 fuarı kapılarını açtı

Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik teknolojilerini aynı çatı altında buluşturan "Heritage İstanbul 2018" başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle TG EXPO tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen fuarın açılışı, Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center'da gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Heritage İstanbul Proje Yaratıcısı ve Yöneticisi Osman Murat Akan, kültür mirası alanında bir misyon üstlendiklerini ve her geçen gün bu misyonu geliştirdiklerini söyledi.

Akan, fuar için yenilikler ve yan etkinlikler yaptıklarını belirterek, "Bu yıl 28-31 Ekim'de Abu Dabi'de 'Heritage Middle East' fuarını gerçekleştireceğiz. Oradaki fuar müzecilik ve sergileme teknolojileri alanında tek organizasyon olacak. Bu açığı, birçok müzenin altyapısını oluşturacak bu organizasyonu, özellikle müzeciliğin gelecekteki başkentlerinden biri olma misyonu olan Abu Dabi'de yapmaya karar verdik. Kütüphanecilik ve arşivleme teknolojileriyle ilgili 'Heritage Alexandria' ise 2019 itibariyle hayata geçirilecek." ifadelerini kullandı.

Sektörün isteklerini dinleyerek çözümler üretmeye çalıştıklarına işaret eden Akan, yapılan bütün organizasyonların birbirini destekler nitelikte olduğunu dile getirdi.

- "Türkiye kültür ve tabiat varlıkları zengini"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de kamusal tarihi yapıların birçoğunun vakıf yoluyla vücuda geldiğini ve bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olduğunu aktardı.

Ertem, faaliyet alanlarının büyük ve zor olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü 25 bölgede restorasyon çalışmalarını devam ettirmektedir. Yurt dışında da restorasyonlar yapıyoruz. Bu eserlerin geleceğe taşınması konusundaki mesuliyetimizin önemini fark ederek bunu yerine getiriyoruz. Geçen yılki fuardan bugüne kadar 432 eserin büyük çapta restorasyonunu yaptık. 300 eserin de projelendirmesini gerçekleştirdik."

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel ise Türkiye'nin kültür ve tabiat varlıkları açısından ender rastlanan bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.

Altunel, bu mirasın korunmasının önemine değinerek, koruma için teknolojileri ve gelişmeleri takip ettiklerini anlattı.

Proje ve uygulama çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Altunel, sit alanları ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi.

Açılışta ayrıca Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu ve Kültür Tarihçisi Nezih Başgelen, TG Expo Genel Müdür Yardımcısı Nergis Büyükkınacı ve Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Başkanı Suay Aksoy konuşma yaptı.

- "Heritage İstanbul 2018"

Fuarın ilk gününde, arkeoloji, restorasyon ve müzecilik alanındaki yeni teknolojilerin yanı sıra Göbeklitepe, Petra Antik Kenti, Patara Deniz Feneri Kulesi, Bodrum Kalesi ve İstanbul Rami Kışlası ile ilgili konu başlıkları da ele alınacak.

Resmi ve özel müzelerin yanı sıra sektörel dergi ve STK'ların da katıldığı fuarda, alanında uzman isimler, akademisyenler ve özel şirketler yer alacak.

Uluslararası yoğun katılımın beklendiği fuarda ayrıca boyama, çini, cihaz kullanımı ve ahşap oymacılık gibi alanlarda atölye çalışmaları yapılacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca "Panaroma 1453'de Kurgu ve Gerçeklik", "Film Restorasyonu:Etik ve Pratik", "Müzecilikte Yeni Soluk", “Afet Riskleri Yönetimi ve Sürdürülebilir Kültürel Miras için İklim Değişikliği Etkileri" ve "Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonlarında Yaşanan Gelişmeler" konulu konferanslar gerçekleştirilecek.

Yurt dışından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Öüsteşar Gabriel Munuera Vinals, Assorestauro Başkanı Alessandro Zanini, L'immagine Ritrovata Direktörü Davide Pozzi, ICOM Gürcistan Başkanı Prof. Dr. Klara Inga Karaia ve Histortic Royal Palaces Yaratıcı Yapımcısı Tim Powell'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim de konferanslarda konuşmacı olacak.

"Heritage İstanbul 2018" 14 Nisan'da sona erecek.

  Musa Alcan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar