Heritage İstanbul 2020'nin alanı daha geniş, içeriği daha dolu

Heritage İstanbul 2020'nin alanı daha geniş, içeriği daha dolu

18-20 Mart'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek Restorasyon, arkeoloji, müzecilik teknolojileri fuar ve konferansı Heritage İstanbul'da bu yıl 100'ün üzerinde arkeolog, restoratör, konservatör, mimar ve müzeci konuşma yapacak. Heritage İstanbul'un detayları, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde yapılan basın toplantısında açıklandı.

Kültürel miras alanında ortak dil geliştirmek, değerleri paylaşmak, iletişimi artırmak ve katılımcılığı sağlamak amacıyla TG Expo tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Heritage İstanbul 2020,  yeni nesil müzecilik teknolojilerini, sıra dışı kazıları, arkeoloji ve restorasyon alanındaki yenilikleri ziyaretçilerinin ilgisine sunacak.

Geçtiğimiz yıllarda Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center Harbiye'de gerçekleşen fuar bu sene Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 2000 metrekarelik alanda düzenlecek. Heritage İstanbul Koordinatörü Osman Murat Akan, "Uluslararası Fuarlar içinde alan açısından en büyükler arasındayız. Alanımız tamamen dolu. Firma sayımız bu sene daha fazla. Bu sene alanımızın yanında yapacağımız etkinlikler de daha fazla. İki ayrı konfreans salonumuzde birbirinden ilgi çekici panel ve konferanslar var. Bunun yanı sıra workshop alanlarımız ve daha samimi ortamda gerçekleşecek Heritage Talk dediğimiz sohbetler olacak. Heritage Talk konuşmalarını fuardan sonra da başka zaman ve mekanlarda devam ettirerek, markalaştırmak amacındayız" dedi.

Osman Murat Akan: Fuara sosyal sorumluluk mantığıyla yaklaşılıyor

Heritage Projeleri Yaratıcısı ve Yöneticisi Osman Murat Akan, son zamanlarda Türkiye ve dünyada ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Kültür mirası bu konular arasında kendisine yer bulmaya çalışıyor. Bu organizasyonla aslında dünyadaki birtakım sektörel paydaşların farkındalıklarını artırarak gerek ülkemizde gerek dünyada bu işin de korunması ve sektörel olarak sürdürülebilir politikalar üretilmesi gerektiğinin farkındayız. O yüzden bu organizasyonu yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Akan, fuarın ticari bir organizasyon gibi gözükmesine rağmen, katılımcı firmalar, STK'lar, akademisyenler ve kamu görevlileri tarafından fuara sosyal sorumluluk mantığıyla yaklaşıldığını söyledi.

100'ün üzerinde konuşmacı olacak

Osman Murat Akan Konferanslarda 100'ün üzerinde konuşmacı olacağını belirterek, "Etkinlikte, "Somut Olmayan Kültürel Miras" temasıyla sözlü geleneklerden, gösteri sanatlarından, toplumsal uygulamalardan, ritüellerden, el sanatları geleneğinden farklı örnekler sunulacak. Heritage İstanbul kapsamında düzenlenen konferanslarda farklı ülkelerden 100'ün üzerinde arkeolog, restoratör, konservatör, mimar ve müzeciler konuşma yapacak. Konuşmacılar arasında mimar Boris Micka, Lübnan Ulusal UNESCO Komitesi Üyesi Khaled Tadmuri, restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. İclal Dinçer, Smithsonian Institude Sanat ve Müzecilik Direktörü Paul Michael Taylor, mimar Murat Tabanlıoğlu, mimar Cengiz Bektaş, Baksı Müzesinden Hüsamettin Koçan yer alacak" dedi.

Cem Şenel: Geçmişe gelecek sağlamak sloganıyla yola çıktık

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel, son günlerde yaşanan üzüntülere rağmen Türkiye'deki kültürel zenginliği ülke ve dünya gündemine taşımak, kültürel varlığın korunmasını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını ifade etti.

"Geçmişe gelecek sağlamak" sloganıyla yola çıktıklarına işaret eden Şenel, "Bu alanda yapılan çalışmaların öncüsü olmaktan, kültürel mirasımıza sahip çıkmaktan, bu sektörü uluslararası platforma taşımaktan son derece mutluyuz." dedi.

Olcay Aydemir: Fuar arkeoloji, müzecilik, restorasyon teknolojileriyle ziyaretçiler arasında bir köprü

İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Doç. Dr. Olcay Aydemir, fuarın yoğun ilgi göreceğini ve bu ilginin çok değerli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Arkeoloji, müzecilik, restorasyon teknolojileriyle ziyaretçileri arasında köprü kuran önemli bir fuar. Bu köprü kültürel mirasın sürdürülebilmesi, niteliğinin artması ve katılımcıların kendilerini ifade etmeleri açısından çok değerli. Bu sene yabancı katılımcıların çok ilgili olduğunu gördük. Bu, rekabet edilebilirlik ve ileriye dönük niteliğin artması açısından da önemli."

Mimar Cengiz Bektaş: Batıdaki müzelerde haramilerin yağmaladığı Anadolu eserleri sergileniyor

Türkiye'de müzeciliğin önemine dikkat çeken Yüksek mimar Cengiz Bektaş, Türkiye'deki kültürel mirasın, tahrip edilerek son yüzyıllarda Batı'ya götürüldüğü belirteren, Batıdaki müzelerde haramilerin yağmaladığı anadolu eserlerinin sergilenmesiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Mimar Cengiz Bektaş Ege'de danışmanlığını gerçekleştirdiği Bölge Müzesi kurma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, bu alandaki son gelişmelerin fuar kapsamında tartışmaya açılacağı bilgisini verdi.

Arkeolog Nezih Başgelen: Türkiye kültür mirası alanında ezber bozuyor

Heritage İstanbul Danışmanı Nezih Başgelen ise Türkiye'nin son yüzyılda kültür mirası alanında ezber bozduğu vurgusunu yaparak, Arkeloji alanında geçtiğimiz yıllarda da önemli keşifler olduğunu hatırlattı.

"Dünyanın en eski batığı bizdeydi, daha eskisini bulmak da bize nasip oldu. Su Altı Arkeolojisinin bu önemli keşfi fuarda özel etkinlikle gündeme gelecek. Aynı zamanda Çorum'da Şapinuva Antik kentinde Hitit Arkeolojisi açısından önemli keşfiler gerçekleşti. Bu konuyu da  Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel fuarda açıklayacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının birçok kapsamlı müze açarak kültür mirası alanında büyük katkılar sağladığına dikkati çeken Başgelen, defineci ve tarihi eser kaçakçılarının kazı yaparak eserlere ciddi tahribat verdiğini, bu konunun da fuarda başta Prof. Dr. Mehmet Özdoğan olmak üzere irdeleneceğini aktardı.

Başgelen, etkinlikleriyle herkesin dikkatini çekecek fuara herkesi davet etti.


Benzer Haberler & Reklamlar