Hippokrates

Hippokrates kimdir?

1. Hippokrates: MÖ 491. Gela tiranı.

MÖ 498’de öldürülen kardeşi Kleandros’dan sonra yönetime gelmiştir. Paralı askerlerden oluşan ordusunu güçlendirip Yunan ve Sikel komşularına boyun eğdirdi ve hakimiyet alanını genişletti. Herodotos onun Kallipolis, Naksos, Zankle ve Leontinoi’yi al­dığını ancak Syracusae kuşatmasında başarısız olduğunu, Sikellere karşı sa­vaşırken öldüğünü yazar.

2. Hippokrates: MÖ 460-377. Kos’lu hekim.

Antik dönemin en meşhur he­kimlerinden biridir. Demokritos ve Thukydides’in çağdaşıdır. Hakkındaki kesin bilgiler azdır. İlk eğitimini babasından ve jimnastik öğretmeninden al­dığı söylenir. Yaşamı boyunca Anadolu ve Yunanistan’da dolaşarak öğrenci­ler yetiştirdiği, bu arada Kos’ta bulunan tıp okulunda da dersler verdiği ve Larissa’da öldüğü sanılmaktadır.
Onun hakkında bilgi veren ilk antik kaynak olan Platon, bir eserinde Hippokrates’in tıbba felsefi bir yaklaşım getirmiş ünlü bir Asklepiades (ünlü he­kimler yetiştirmiş bir aileden gelen hekimlerin ortak adı) olduğunu ve insan vücudunu bir bütün olarak ele aldığını anlatır. Kendisinden sonra gelen Herophilos, Galenos gibi ünlü hekimler onun yapıtlarını ve uygulmalarını tar­tışmıştır. Biyografisini ilk kez Efesli Soranos yazmıştır. Antik kaynakların Hippokrates’e mal ettiği ve Hipokratik Korpus (Corpus Hippocraticum) ola­rak bilinen toplam yetmiş kitaplık bir kolleksiyon günümüze ulaşmıştır. Empedokles’in dört element kuramından türeyen ve hastalıkların sebebinin vücuttaki sıvıların dengesizliği olduğunu savunan görüşü benimsemiştir. Heki­min yerinin hastanın yanı olduğunda ısrar etmiş, klinik gözlemlere dayalı bir tedavi yöntemi oluşturmuş ve sağlığa kavuşmada ilahi güçlerin etkisini azalt­maya çalışmıştır. Hipokrates tıbbının zayıf yanı ise modern tıbbın temeli olan anatomi ve fizyoloji bilgisine sahip olmamasıdır. Hipokrates’in şu sözü ünlü­dür: “Hayat çok kısa, sanatı öğrenmek çok uzun sürer, fırsatlar çabuk kaçar, deneyim yanıltıcıdır ve karar vermek güçtür”.

3. Hippokrates: MÖ 460. Khios’lu matematikçi ve astronom.

Eukleides’ten yaklaşık bir yüzyıl önce geometrinin elemanları üzerinde çalışmış ve bu konudaki ilk kitabı yazmıştır. Günümüze ulaşmamış bu kitabı Eukleides’in kendi eseri için bir model olarak kullandığı sanılmaktadır.


Benzer Haberler & Reklamlar