Bursa'nın kurulduğu Hisar bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen "Mitras mozaiği" ile duvar kalıntılarına rastlandı
BURSA: Bursa'nın kurulduğu Hisar bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen "Mitras mozaiği" ile duvar kalıntıları bulundu.
Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kentin binlerce yıllık tarihinin gün yüzüne çıkarılması amacıyla 2014'te başlatılan "Hisar Arkeopark Projesi" kapsamında, 1. derece arkeolojik sit alanında süren kazılarda, Roma, Doğu Roma ve erken Osmanlı dönemi eserlere ulaşıldı.
Kazılarda, 2. ve 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen, Roma dönemine ait "burçlar ve güneşin bir yılda 12 büyük takım yıldızının içinden geçişini tasvir eden, 12 ay, burçlar, dört mevsim, gün dönümleri, ekinoksları simgeleyen" Mitras mozaiği ile 6. ve 7. yüzyıl Doğu Roma dönemine ait başka bir mozaik ortaya çıkarıldı.
Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı döneminde şehre su dağıtımının yapıldığı pişmiş toprak künklerin de bulunduğu alanda, hamam ve çarşı gibi yapılara ait olduğu tahmin edilen duvar kalıntılarına da rastlandı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kazı çalışmaları devam ederken, kamulaştırmalarla bölgeyi genişlettiklerini belirtti.
Hisar Arkeopark'ın, Bursa'nın tarihinin yeniden yazılmasına öncülük edeceğini kaydeden Dündar, "Kazılarda, ilk kademede, Osmanlı döneminde yapılmış Pınarbaşı'ndan akan suyun dağıtıldığı su künklerine, bir alt kademede de Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.
AA Büşra Nur Özcan