Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hititlerin dini merkezi olduğu tahmin edilen antik kentte 11 yıldır süren kazıların bu yılki bölümü başladı.
SAMSUN: Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan ve Hititlerin dini merkezi olduğu tahmin edilen Nerik Antik Kenti'nde yürütülen kazıların bu yılki bölümüne başlandı.
Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Alman arkeolog Prof. Dr. Rainer Maria Czichon başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, bu yıl yaklaşık 30 kişilik ekiple sürdürülecek.
Czichon, yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının 2005 yılında yüzey araştırmasıyla başladığını, önce jeofizik etüt çalışmaları yaptıklarını, bunun sonuçlara göre kazıya başladıklarını söyledi.
Kazıları 2007 yılından bu yana derinleştirdiklerini ve çeşitli buluntulara rastlandığını bildiren Czichon, "Prehistorik dönem olduğu için taş eserler, tezgah aletleri bol sayıda çıkıyor çünkü Anadolu her zaman bir tekstil üretim yeri oldu. Eskiden öyleydi, bugün de öyle." dedi.
Kazılarda çok sayıda maden aletleri de çıkarıldığını anlatan Czichon, bunun Tavşan Dağı bölgesinde bakır yatakları bulunmasından kaynaklandığını belirtti.
Ayrıca çivi yazılı tabletler bulduklarını, bunların en değerli buluntular olduğuna dikkati çeken Czichon, "Samsun ilinin bir tek bu yerinde çivi yazılı tabletler çıktı. Buluntulardan buranın kesin olarak Nerik olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.
Nerik'in Hitit döneminde şehir olduğunu, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Boğazköy'ü arşivlerden tanıdıklarını dile getiren Czichon, şunları kaydetti:
"Hattuşa'da 20 binden fazla tablet bulundu. Onların arasında Nerik ile ilgili tabletler çıktı. Nerik, Hititlerin dini merkezi olarak geçiyor. Nerik'in hava tanrısı çok önemlidir. Bütün krallar başkent Hattuşa'dan festival yaparken buraya gelmişler. Nerik'in hava tanrısına adaklar, hediyeler vermişler. Yani bugünkü İslam dünyasında Mekke, Medine gibi bir anlam ifade ediyor."
Czichon, çivi yazılı tabletin yanı sıra bir envanter liste bulduklarına da işaret ederek, "Mabedin içinde kullanılan malzemeleri sayıyor. Gümüşten yapılmış tepsiler, altından yapılmış tanrı sembollerinden bahsediyor. Tabii listenin hangi mabetten bahsettiğini bilemiyoruz ama bu mabedin listesi olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
AA İrfan Ağca