Oymaağaç Höyüğü Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon, "Nerik'in hava tanrısının sevdiği pınarı burada keşfettik. Nerik pınarı bizim için özel bir durum, çok derine gidiyor, Hattuşa'dakine benzeyen bir yapı var ama oradaki bu kadar büyük değil. 8 metre yer altında bulunan Nerik pınarı, şu anda Hitit dünyasında en geniş ve büyük yer altı pınarı" dedi.
Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 16 yıldır süren arkeoloji kazılarında geçtiğimiz yıllarda Hititlerin kutsal şehirlerinden Nerik keşfedilmiş ve demir çağına ait kalıntılar ortaya çıkmaya başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uşak Üniversitesinin desteklediği bu seneki kazılarda demir çağı mimari yapılarına ait kalıntılar ortaya çıkarılırken, Nerik Hava Tanrısı Nerikkil'e adanmış bir havuz keşfedildi.
Hititlerin kutsal şehri Nerik, Nerik öncesi yerleşim ve Nerik sonrası yerleşimleri keşfetmeye çalıştılalarını söyleyen Oymaağaç Kazı Başkanı Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rainer Czichon, "Bugüne kadarki kazılarda Nerik'in mabetlerini ortaya çıkardık. Ayrıca bir sur kapısı. Hitit kentlerinde tipik olan bir sur kapısına benzeyen örnekleri çıkardık. Hititlerin başkenti Hattuşa'da var, burada da var. Onun dışında 50 merdivenli tünel var. Sonunda bir havuz bulunuyor. Bu havuzu Hitit kaynaklarından tanıyoruz, Nerik'in hava tanrısının sevdiği pınar. Burada onu keşfettik, bu da nadir bir durum. Bu Nerik pınarı bizim için özel bir durum, çok derine gidiyor, Hattuşa'da benzeyen bir yapı var ama buradaki gibi büyük değil. 8 metre yer altında bulunan Nerik pınarı, şu anda Hitit dünyasında en geniş ve büyük yer altı pınarı olarak geçiyor." dedi.
"Kentteki Demir Çağı yaşam planı ortaya çıkacak, demir çağı çukurları vardı ama mimari yoktu"
Türk-Alman ortaklığının bitmesinin ardından Türk ekibi olarak kazı alanında yeni bir sayfa açtıklarını dile getiren Prof. Dr. Czichon, "Biz şimdi höyüğün kuzey-batı köşesinde yeni bir alanda 3 yıldır çalışıyoruz. Hitit dönemine ve Demir Çağı'na ait insanların yapılarını araştırıyoruz. Normal insanların yaşadığı evler ve onların envanterlerini, onların yaşam tarzını öğrenmek istiyoruz, o dönemdeki insanlar nasıl yemek yemişler, mesela tabak mı kullandılar yoksa yerde mi oturarak yemek yiyorlardı? Böyle basit soruların cevabı arkeolojide çok zor. Bu sorulara cevap arıyoruz. Yeni kazı yaptığımız alanda Demir Çağı'na ait buluntular çıkıyor. Bu da Nerik'te bir ilk, çünkü tepe kısmında sadece Demir Çağı'na ait çukurlar vardı ama mimarisi yok. Şimdi burada Demir Çağı mimarisi görüyoruz. Şu an başlangıç aşamasındayız, yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yakın zamanda burada Demir Çağı yaşam planı ortaya çıkacak." açıklamasında bulundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: Buradan çıkan bilgiler bilim dünyasına kazandırılıyor
Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal ise kazıların, başlangıçta Türk-Alman ortaklığı ile yapıldığını, kazı başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon'un Türk vatandaşlığına geçmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde yapılan kazı haline geldiğini kaydetti.
Oymaağaç höyüğündeki kazılarda çok sayıda çivi yazılı tabletler çıktığını anımsatan İpekdal, "Buranın artık Hititlerin kutsal şehri Nerik olduğu kesinleşti. Arkeolojik kazılar çok uzun solukludur. 16 yıldır devam ediyor ve buradan çıkan bilgiler bilim dünyasına kazandırılıyor ayrıca Nerik şehri, Samsun'un turizm destinasyonuna da önemli katkı sağlayacak." dedi.
2007 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Türk-Alman ortaklığı şeklinde başlayan Oymaağaç Höyüğü kazıları, 2018 yılından itibaren Türk kazısı olarak devam ediyor.
Fotoğraflar: ilyas Gün - AA