Geçtimiz yıllarda üzerinde, 'Zippalanda'dan Hattuşa'ya' yazılı tablet bulunan Uşaklı Höyük'ün 'Zippalanda' olma ihtimali var.
YOZGAT - Geçen yıl 4 bin yıllık çivi yazılı tabletin bulunduğu Uşaklı Höyük'te, bu yıl yapılan kazılarda tapınak ve kale olduğu tahmin edilen iki yapı gün yüzüne çıkarıldı.
Büyük Taşlık köyü yakınlarındaki Uşaklı Höyük'te 2008 yılında Floransa Üniversitesinden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılarda önemli bulgular ortaya çıkarılıyor.
Hitit Uygarlığının etki alanında yer aldığı belirtilen ve geçen yıl yapılan kazılarda 4 bin yıllık çivi yazılı tablet bulunan bölgede, bu yıl aşağı ve yukarı şehir olarak adlandırılan kalıntılar arasında birisi tapınak, diğeri kale olduğu tahmin edilen iki yapıya rastlandı.
Kazı Başkan Yardımcısı Floransa Üniversitesinden Dr. Valantina Orsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce gerçekleştirdikleri yüzey araştırması ile bölgeyi tanımaya çalıştıklarını, höyüğün önemli tarihi özellikler taşıdığını söyledi.
Yüzeyinde bulunan çanak, çömlek ve Hititçe çivi yazılı 4 tablet parçasının, höyüğün Hitit döneminde geliştiğini gösterdiğini aktaran Orsi, "Uşaklı Höyük'ün Hitit metinlerinde bahsi geçen Zippalanda olma ihtimali var. Uşaklı Höyük'ün Hitit başkentinden Alişar’a giden yol üzerinde olması, coğrafi konumu ve Kerkenes Dağı’na yakınlığı bu saptamaya uymaktadır. 2013 senesinde Yozgat Müzesi ve Floransa Üniversitesi tarafından yapılan kazılar, 250 metrekare bir alanda büyük bir kamusal yapıyı meydana çıkarmıştır. Binanın derin ve sağlam temelleri vardır." diye konuştu.
- ''Hitit dönemine ait çok önemli kutsal alan''
Orsi, 2008 yılında Uşaklı Höyük'te kazı çalışmalarına başladıklarını ve her yıl kazı döneminde önemli bulgulara rastladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar iki önemli bina bulduk. Bunlardan birisi büyük ihtimalle kutsal bir alan, tapınak olduğunu düşünüyoruz. Çok geniş yapısal emareler var. Onun dışında genç demir çağına ait buluntular var. Diğer yapının ise kale olduğunu tahmin ediyoruz. Buluntular, bölgenin çok önemli bir yerleşim yeri olduğunu, büyük bir şehir olduğunu gösteriyor. Bunlar incelemeye alındı. Bunun dışında Hitit seramiği ile ilgili çalışmalarımız olacak. Hitit dönemine ait 5 tablet bulduk. 5 tablet de birbirinden farklı. Bu, Hitit döneminde birbirinden farklı şehirlerle bağlantılı olduğunu gösteriyor."
Bölgede yürütülen kazılar esnasında bulunan metal parçalarının da Roma dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Orsi, buluntuların temizlenip restore edildikten sonra müzede sergileneceğini belirtti.
Metal parçaların hangi amaçla kullanıldığını henüz bilmediklerini ifade eden Orsi, "Restore edildikten sonra diğer bölgelerdeki bulgularla karşılaştırıp, ne iş için kullanıldığıyla alakalı bir şey söyleyebiliriz." dedi.
Özcan Güney - AA