Arkeolojik araştırmalar, insansı tür Homo erectus’un soyunun tükenmesinde tembelliğin büyük rol oynadığını ortaya çıkardı.
Suudi Arabistan'ın Riyad Bölgesi'ndeki Duvedmi şehri yakınlarındaki Saffaqah arkeolojik alanında 2014 yılında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki bulgular, Homo erectus’un alet yapmak ve kaynak toplamak için “yormayan stratejiler” kullandığına yorumlanıyor.
Science Daily'de 10 Ağustos 2018 tarihinde Ceri Shipton, James Blinkhorn, Paul S. Breeze, Patrick Cuthbertson, Nick Drake, Huw S. Groucutt, Richard P. Jennings, Ash Parton, Eleanor M. L. Scerri, Abdullah Alsharekh, Michael D. Petraglia imzalarıyla yayınlanan Acheulean teknolojisi ve Arabistan'ın merkezi Dawadmi'de peyzaj kullanımı (Acheulean technology and landscape use at Dawadmi, central Arabia) başlıklı makaleye göre; Homo erectus insansı türünün tembellik alışkanlığı, taş alet yapma ve kaynak toplama biçimlerinden apaçık anlaşılıyor.
Makalenin baş yazarı Dr. Ceri Shipton’e göre, Tembelliğin en olası nedeni, değişen iklime uyum sağlayamamaktı.
Shipton’e göre bu insansı tür insanlar kadar meraklı değildi ve bir şeyler keşfetmek için çaba sarf etmiyordu: “Taş aletlerini kamplarına yakın alanlardaki taşlardan yonttuyorlardı. Daha dayanıklı ve kesici taşlar aramadıkları için de aletleri diğer insansı türlerin taş aleterine göre daha kalitesizdi. "Araştırma yaptığımız arkeolojik alana çok yakın bir tepenin ardında kaliteli taşlar içeren yataklar vardı. Oraya kadar gitmeye dahi tenezzül etmemişlerdi. Kayalıkları incelediğimizde taş işçiliğine dair hiç iz bulamadık. Halbuki Neandertaller ve Homo sapiensler daha kaliteli taş bulmak için daha uzun mesafelere gidip, daha sarp dağlara tırmanıyorlardı" dedi.
İklim değişikliğiyle birlikte kaynaklar azalırken Homo erectus türü yiyecek bulmakta daha zorlanır hale düştü iddiasında bulunan Dr. Shipton, "yaşam alanları çölleşirken, onlar tembellik alışkanları yüzünden tehlikede olan soylarını devam ettiremediler" fikrinde.
Homo erectus'un aynı zamanda tutucu olduklarını ve teknolojik devrimcilikten yoksun olduklarını söyleyen Dr. Shipton, “Tortu örnekleri üzerinde yaptığımz araştırmalar coğrafi özelliklerin değiştiğini ama taş aletlerin üretim ve kullanım şeklinin aynı kaldığını gösteriyor. Teknolojik açıdan hiç ilerleme kaydetmiyorlardı. Bu durumun da onların neslinin kurumasında çok etkili olduğu fikrindeyiz" ifadesini kullandı.