Horatius Flaccus Quintus Horatius Flaccus

Horatius Flaccus Quintus Horatius Flaccus kimdir?

Horatius Flaccus, Quintus: MÖ 65-8): İmparator Augustus döneminde ya­şayan Latin şair, yergi yazarı ve edebiyat eleştirmeni.

İtalya’nın güneyinde, Apulia bölgesindeki Venusia’da doğdu.

Azatlı bir köle olan babası tarafın­dan eğitim için Roma ve Atina’ya gönderildi.

M. Iunius Brutus’un ordusun­da görev aldı ancak Philippi Çarpışmasından sonra (MÖ 42) Octavianus ve Marcus Antonius tarafından affedildi.

İtalya’ya döndükten sonra Vergillius ve Varius Rufus ile tanıştı (MÖ 39) ve onlarla birlikte Maecenas’ın yakın çev­resinde yer aldı (MÖ 33). Böylece sanatını geliştirebileceği bir ortam yakaladı.

İlk kitabını MÖ 35 yılında yayınladı.

Yakın dostu Vergilius’un tersine Horatius’un kent yaşamının bütün topluluk­larına katılan, oldukça neşeli bir kişiliği vardı.

Üslubu Hellenistik ve İskende­riye üsluplarına yakındır.

Hem yaşamın basit, hafif yanlarının, hem de Roma’nın ve Augustus’un şairiydi.

Din ve aile konularını hafife almakla birlik­te Roma’nın büyüklüğü ve saygınlığı uğruna dinsel gelenek ve törenlerin canlandırılmasını, imparatorun ahlakı düzeltmeye ve Roma ailesini koruma­ya yönelik yasalarını destekledi.

Augustus’a yazdığı şiirler belki de bugüne değin yazılmış en büyük siyasal şiirlerdir. Bununla birlikte bu şiirler bütünüy­le siyasal değildi; yoğun ve göz alıcı dokuları içinde başta Yunan ve Roma efsaneleri olmak üzere çok çeşitli öğelere yer verilmişti. Bu esrarlı, etkileyici sesin sahibi kendini büyük Yunan şairi Pindaros’un Roma’daki karşılığı ola­rak görüyordu.

Yapıtları eğitimli Romalılarca tanınır ve beğenilir bir konum­daydı.

Odes(Odlar)ve Epistulae (Mektuplar)adlı ünlü yapıtlarında en çok aşk, dostluk, felsefe ve şiir sanatı temalarını işlemiştir.

Ars Poetica adlı eseri ise antik çağın edebi eleştiri konusundaki en önemli birkaç yapıtından biri­dir.

Ölümünden sonra şiirleri okul kitaplarına girmiştir.

Yaşadığı dönemde ve hemen sonrasında bu şiirlerin yetkinliğine ulaşan kimse çıkmadı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar