Hybris

Hybris nedir?

1. Hybris: Yunanlıların  ahlak ve din düşüncesinde, düzenli bir evrende insan eylemlerini belirleyen sınırların saygısızca göz ardı edilmesinden kaynaklanan kibirli cüretkârlık.

Hybris, çoğunlukla büyük ve yetenekli kişilerin kapıldığı bir günahtır.

Tragedyalarda genellikle kahramanın temel kusurudur. Bunun belki de en yalın örneği Aiskhylos'un Persai'sinde görülür. Oyunda, Hellespontos'un iki yakası arasında gemilerden bir köprü kuran Kserkses, denizi karaya dönüştürdüğü için doğaya karşı kibirlenir. Bunun üzerine Salamis'te ağır bir yenilgiye uğrayarak cezalandırılır.

Çoğu tragedya kahramanının hybrisı kolayca fark edilmez; kahraman bazen bütünüyle kusursuz gözükür. Ama büyük zorluklan göğüslerken gösterdiği boyun eğmez tutum, tanrılar tarafından küstahça bir özgüven olarak değerlendirilebilir.

2. Hybris:  Yunan düşüncesinde büyük bir yer tutan soyut bir kavramın simgesi.

Hybris insanı suç işlemeye iteleyen ölçüsüzlük, hırs ve kendine aşırı güvendir. Birçok tragedya kişilerinin başlarına gelen belalar hep bu Hybris yüzündendir. Hybris, fazla varlık, doygunluk anlamına gelen Koros'un ya anası, ya da kızı olarak simgelenir. Koros'u olduğu kadar Hybris'i de Yunan düşüncesine özgü birer kavram olarak başka dillere çevirmek güçtür.


Benzer Haberler & Reklamlar