İçinden arkeoloji geçen en popüler 50 sinema filmi

İçinden arkeoloji geçen en popüler 50 sinema filmi

Peşinen uyaralım listemiz konusu arkeoloji olan ve teknik açıdan çok iyi filmlerden oluşan bir seçki değil. Bu filmler, arkeolojiye olan ilginin fantastik ve dramatik anlatımlarla harmanlandığı, macera ve keşif temalarını ön plana çıkaran yapımlar. Hatta bir açıdan da arkeoloji bilimini sömüren ticari yapımlar... Ancak sinema seyircisinin çok sevdiği filmlerden oluşan bu liste, arkeoloji ile ilgisi olmayan pek çok kişiye arkeolojik bilgi ulaştırmayı başarmış önemli tanıtım işlevine sahip.

Arkeolojikhaber olarak arkeolojiyi kıyısından köşesinden ilgilendiren haberler sunarken bilimselliği göz ardı etmiyor ve akademik, bilimsel kriterleri önde tutuyoruz ama arkeoloji geniş kitlelere ulaştıracak popüler haberleri de ihmal etmiyoruz. Gönül isterdi ki bu listemiz arkeolojik bilginin en iyi kullanıldığı ve bilime en iyi hizmet eden filmlerden oluşsun. Ancak listemizden pek çok film tam tersine arkeolojik bilgiyi gerçekğe aykırı sunumlarla izleyiciye ulaştıran yapımlar... Fakat konuyla hiç ilgisi olmayan ve o güne dek o bilgiden haberi olmayan milyonlarca kişiye o bilgiyi ulaştırmayı başarma açısından önemliler. 

Öte yandan popülerlik esas alındığı için Ben Hur gibi döneminde gişe rekorları kırmayı başarmış bazı önemli flmlerde liste dışında kalıyor. (Ben-Hur, 1959 tarihli sinema filmi. Yönetmeni William Wyler. Lewis Wallace'nin romanı Ben-Hur: A Tale of the Christ'in sinema uyarlamasıdır. Başrollerde, Judah Ben-Hur rolüyle Charlton Heston ve Messala rolüyle Stephen Boyd ye almıştı)

Gladyatör (The Gladiator) gibi son dönem popüler tarihi filmler de liste dışı bırakıldı çünkü fantastik ve bilimkurgu türü bazı filmler nispeten daha az seyredilse de arkeolojiyle ilgileri biraz daha yakın kalıyor. 

Bu filmler, arkeolojiye olan ilginin fantastik ve dramatik anlatımlarla harmanlandığı, macera ve keşif temalarını ön plana çıkaran yapımlardır.

İşte arkeolojiyi konu edinen en popüler 50 film: 

1. Indiana Jones Serisi (Kamçılı Adam)

Raiders of the Lost Ark (1981): Indiana Jones, Kutsal Ahit Sandığı’nı bulmak için Nazi ajanlarıyla mücadele eder.

Indiana Jones and the Temple of Doom (1984): Hindistan'da gizemli bir tarikatla karşılaşan Indiana, kutsal taşları ve kayıp köy çocuklarını bulmaya çalışır.
Indiana Jones and the Last Crusade (1989): Indiana, babasıyla birlikte Kutsal Kâse’nin peşine düşer.
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008): Sovyet ajanları, kristal kafatasının gücünü ararken Indiana'nın peşine düşer.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023): Indiana Jones, zamanla ilgili bir cihazı bulmaya çalışırken yeni düşmanlarla karşılaşır.

2. The Mummy Serisi (Mumya)

The Mummy (1999): Antik bir rahibin mumyası, ölümden diriltilir ve kahramanlarımız onu durdurmaya çalışır.
The Mummy Returns (2001): İmamhotep’in yeniden dirilmesi ve Scorpion King’in uyandırılmasıyla başlayan macera.
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008): Çin’in eski imparatoru olan mumya, modern dünyada dirilir.
The Mummy (2017): Prenses Ahmanet'in mumyası, günümüzde uyanır ve dünya için tehdit oluşturur.
3. Lara Croft: Tomb Raider Serisi
Lara Croft: Tomb Raider (2001): Lara, mistik bir eser olan Üçlü İttifak'ı bulmak için antik mezarları araştırır.
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003): Lara, Pandora'nın Kutusu'nu bulmak için dünya çapında bir maceraya atılır.
Tomb Raider (2018): Genç Lara, kayıp babasının izlerini sürer ve ölümcül bir adada tehlikelerle karşılaşır.

4. National Treasure Serisi (Büyük Hazine)

National Treasure (2004): Benjamin Gates, Amerikan bağımsızlık bildirgesinin arkasında gizli bir hazine haritası keşfeder.
National Treasure: Book of Secrets (2007): Gates, ailesinin adını temize çıkarmak için bir başka gizli hazine avına çıkar.

5. Stargate (Yıldız Geçidi)

(1994): Mısır'da bulunan antik bir kapı, insanları başka bir gezegene götüren bir portal açar. Bir grup asker ve bilim adamı bu gezegende bilinmeyenle yüzleşir.

6. The Da Vinci Code Serisi (Da Vinci Şifresi)

The Da Vinci Code (2006): Robert Langdon, Louvre Müzesi'nde başlayan bir gizemli cinayeti çözmeye çalışır ve bu sırada dini bir sırra ulaşır.
Angels & Demons (2009): Langdon, Vatikan'da bir suikast ve gizli bir tarikatla ilgili gizemi çözmeye çalışır.
Inferno (2016): Langdon, insanlığı tehdit eden bir salgını önlemek için şifreli bir bulmacayı çözmeye çalışır.

7. The Adventures of Tintin - (Tenten'in Maceraları)

(2011): Genç gazeteci Tintin, Kaptan Haddock ile birlikte bir hazinenin izini sürerken, sıradışı maceralara atılır.

8. The Exorcist Serisi (Şeytan)

The Exorcist (1973): Bir genç kızın içine şeytan girmesi ve bu durumun çözümü için yapılan şeytan çıkarma ritüelini konu alan korku klasiği.

The Exorcist II: The Heretic (1977): Regan’ın yaşadığı travmanın kökenine inmek için arkeolojik bir araştırma yapılır.

The Exorcist: The Beginning (2004): Genç Peder Merrin, Afrika’da bir arkeolojik kazı sırasında şeytani bir varlıkla karşılaşır.

The Exorcism of Emily Rose (2005): Emily Rose’un şeytan çıkarma sırasında yaşadıklarının gerçek hikayesini ve bu olayın mahkeme sürecini anlatır.

9. Lawrence of Arabia (Arabistanlı Lawrence)

1962 yapımı Oscarlı filmdir. T. E. Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini David Lean, yapımcılığını Sam Spiegel yapmıştır. Başrolünde Peter O'Toole vardır. Ömer Şerif ve Alec Guinness filmde rol almıştır

10. The Scorpion King Serisi (Akrep Kral)

The Scorpion King (2002): Bir paralı asker olan Mathayus, zalim bir hükümdara karşı savaşırken efsanevi Akrep Kralı olur.
The Scorpion King: Rise of a Warrior (2008): Mathayus’un Akrep Kralı olma yolculuğu ve intikam hikayesi.
The Scorpion King 3: Battle for Redemption (2012): Mathayus, eski bir düşmanın ordusuna karşı savaşır.
The Scorpion King 4: Quest for Power (2015): Mathayus, krallığın kaderini belirleyecek eski bir gücü bulmak için zorlu bir göreve çıkar.
The Scorpion King: Book of Souls (2018): Mathayus, eski bir kötülüğü yenmek için ruhların kitabını arar.

11. Asterix & Obelix Serisi

Asterix & Obelix Take on Caesar (1999): Sevimli Galyalılar, Romalıların işgaline karşı direnirken komik ve cesur maceralar yaşar.
Asterix at the Olympic Games (2008): Asterix ve Obelix, Olimpiyat Oyunları'nda Romalılarla yarışmak için Yunanistan'a gider.

12. The Monuments Men: Hazine Avcıları 

(2014):  II. Dünya Savaşı sırasında, sanat eserlerini Nazi yağmasından korumak için bir grup asker ve sanat uzmanının çabalarını anlatan bir film.

13. Agora (2009):

Mısır'da geçen ve ünlü filozof Hypatia'nın hayatını ve onun dönemin dini çatışmalarıyla nasıl başa çıktığını anlatan bir film.

14. Prometheus (2012):

Bir grup bilim insanı, insanlığın kökenini araştırmak için uzak bir gezegene gider ve burada korkunç bir tehditle karşılaşır.

15. Alien vs. Predator: Alien Predator'e Karşı

(2004):Antarktika’da bulunan bir piramit, insanları, Yaratıklar ve Avcılar arasında ölümcül bir savaşa sürükler.

16. The Pyramid (Piramit)

(2014): Mısır çöllerinde gömülü eski bir piramidi keşfeden bir grup arkeolog, içeride kapana kısılır ve ölümcül tuzaklarla karşılaşır.

17. The Fifth Element (Beşinci Güç)

 (1997): Beşinci Element: The Fifth Element, Fransızca: Le Cinquième Élément), Luc Besson'nun yönettiği ve senaryosunu Robert Mark Kamen ile yazdığı, 1997 yapımı İngilizce çekilmiş Fransız filmi. Başrollerinde Bruce Willis, Gary Oldman ve Milla Jovovich'in yer aldığı film 23. yüzyıl'da geçer. Eskiden özel kuvvetler binbaşısı olan ve taksi şoförlüğü yapan Korben Dallas'ın (Willis), genç bir kadının (Jovovich) taksisine düşmesi sonucu dünyayı kurtarma çabasına girişmesi filmin ana konusudur. Dallas, genç kızla güç birliği yaparak, dünyayı yaklaşmakta olan bir saldırıya karşı koruyabilecek dört mistik taşı bulmaya çalışır. Filmin hemen başında ölen bir arkeolog, şaşkınlıktan bayılan asistan ve erken dönem Mısır araştırmaları dikkat çekmektedir.

18. King Solomon's Mines Seirisi : Kral Solomon'un hazineleri

(1985): Allan Quatermain, Kral Solomon'un kayıp hazinesini bulmak için tehlikeli bir maceraya atılır.

(1986) Allan Quatermain and the Lost City of Gold (Allan Quatermain ve Kayıp Altın Şehri) (1986): Quatermain, kayıp altın şehri bulmak için yeni bir maceraya atılır.

19. Secret of the Incas (Esrarlı Define: İnkaların Sırr)

(1954) Proto-Indiana Jones olarak nitelendirilen bir film.Jerry Hopper'ın yönettiği ve maceracı Harry Steele rolünde Charlton Heston'ın oynadığı, antik bir İnka eserinin izini süren Amerikan macera filmi. Yardımcı oyuncu kadrosunda Robert Young, Nicole Maurey ve Thomas Mitchell'in yanı sıra Perulu şarkıcı Yma Sumac'ın nadir bir film görünümü yer alıyor. Peru'daki Machu Picchu'da çekilen film, genellikle Raiders of the Lost Ark'ın ilham kaynağı olarak anılır.

20. The Ruins (Lanetli Topraklar)

(2008): The Ruins, Carter Smith'in ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan 2008 yapımı bir doğal korku filmidir ve Scott B. Smith tarafından aynı adlı 2006 tarihli romanından uyarlanmıştır. Filmde Jonathan Tucker, Jena Malone, Shawn Ashmore, Laura Ramsey ve Joe Anderson rol almaktadır. Bir grup turist, Meksika’daki antik bir tapınağı keşfederken, kötü bir gücün hedefi olur. Oscar adayı senaryo yazarı Scott Smith'in yazdığı çok-satan gerilim kitabından uyarlanan “The Ruins/ Lanetli Topraklar”, Meksika'da bir ormanın derinliklerindeki eski uygarlık bölgesini gezmeye giden bir arkadaş grubunun, oradaki şeytani güçlere karşı verdiği amansız hayatta kalma mücadelesini konu alıyor

21. Apocalypto (Apokalipto)

(2006): Apocalypto, Mel Gibson'ın Maya uygarlığı hakkında çektiği 2006 yapımı bir filmdir. Filmde kullanılan dil Yukatek Mayacasıdır. Maya uygarlığının çöküşü sırasında, genç bir adamın hayatta kalma mücadelesini anlatan epik bir macera. Maya uygarlığının sona ermesinden 500 sene sonra, yönetmen Mel Gibson, felaketin kıyısındaki bir dünyada kendisi için en fazla önem taşıyan şey olan ülkeyi kurtaracak olan bir adamın macerası üzerine kurulan belirli bir zamanı olmayan bir efsanede olduğu gibi her şeyi gözler önüne seren modern bir film macerası yaratmak için daha önce keşfedilmemiş bu ülkeyi derinlemesine araştırıyor:

22. Congo (Kongo)

(1995): Michael Crichton'ın 1980 tarihli romanından uyarlanan bir Amerikan bilimkurgu aksiyon-macera filmidir. Yönetmenliğini Frank Marshall yapmıştır ve başrollerinde Laura Linney, Dylan Walsh, Ernie Hudson, Grant Heslov, Joe Don Baker ve Tim Curry yer almaktadırBir grup araştırmacı, Kongo’da kayıp bir medeniyetin kalıntılarını ve gizemli bir elmas kaynağını bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

23. The Relic (Kalıntı)

(1997):  Peter Hyams'ın yönettiği ve Douglas Preston ve Lincoln Child'ın 1995'te en çok satan Relic romanından uyarlanan 1997 yapımı bir Amerikan canavar-korku filmidir. Filmde Penelope Ann Miller, Tom Sizemore, Linda Hunt ve James Whitmore rol almaktadır. Filmde bir dedektif ve bir biyolog, Chicago'daki Field Doğa Tarihi Müzesi'nde bir katliam çılgınlığı yaşayan Güney Amerika kertenkele benzeri bir canavarı yenmeye çalışır. Chicago Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenen gizemli bir yaratık, sergiyi ölümcül bir yere dönüştürür.

24. Timeline (Zaman Ötesi)

(2003): Bir grup arkeolog, zamanda geriye giderek 14. yüzyılda sıkışıp kalır ve hayatta kalmak için mücadele eder. Bir grup arkeolog, Fransızların Castlegard'da İngilizlerle savaşmasından önce profesörlerini kurtarmak için 14. yüzyıl Fransa'sına geri dönmeleri gereken bir maceraya atılırlar..

25. Quest for Fire (Ateş Savaşı) 

(1981): Taş Devri’nde geçen bu film, ateşi bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkan bir kabileyi konu alır. Jean-Jacques Annaud'nun yönettiği, Gérard Brach'ın yazdığı ve başrollerinde Everett McGill, Ron Perlman, Nameer El-Kadi ve Rae Dawn Chong'un oynadığı 1981 tarihli tarih öncesi fantezi macera filmidir. Kanada-Fransa ortak yapımı, J.-H. Rosny'nin 1911 tarihli Belçika romanı The Quest for Fire'ın film uyarlamasıdır. Hikaye "80.000 yıl önce" geçmektedir ve ilk insanların ateşi kontrol etme mücadelesini konu alan bir olay örgüsüne sahiptir.

26. Queen of the Desert (Çölün Kraliçesi): Gertrude Bell'in hayatına dayanan 2015 yapımı Amerikan epik biyografik drama filmidir. Film, Bell'in hayatını yirmili yaşlarının başından ölümüne kadar kronolojik olarak takip ediyor. Herzog'un 2009 yapımı My Son, My Son, What Have Ye Done? filminden altı yıl sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmiydi. Filmde Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis ve Robert Pattinson rol alıyor.  Film, yazar, gezgin, arkelog, araştırmacı ve aynı zamanda 20 yy. sonunda İngiliz İmparatorluğu'nda siyasi bir figür olan Gertrude Bell'in hayatını bilinmeyen yönleriyle beyazperdeye taşıyor.

27. Atlantis: The Lost Empire (Atlantis: Kayıp İmparatorluk) 

(2001):  Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan 2001 Amerikan animasyon bilim kurgu aksiyon-macera filmidir. Gary Trousdale ve Kirk Wise tarafından yönetilmiş ve Don Hahn tarafından yapımcılığı üstlenilmiş, senaryosu Tab Murphy'ye, hikayesi Murphy, Wise, Trousdale, Joss Whedon'a ve Bryce Zabel ve Jackie Zabel'den oluşan yazar ekibine aittir. Filmde Michael J. Fox, Cree Summer, James Garner, Leonard Nimoy, Don Novello, Phil Morris, Claudia Christian, Jacqueline Obradors, Jim Varney, Florence Stanley, John Mahoney, David Ogden Stiers ve Corey Burton'dan oluşan bir seslendirme topluluğu yer almaktadır. 1914 yılında geçen film, genç dilbilimci Milo Thatch'in, kendisini ve paralı asker ekibini kayıp şehir Atlantis'e götüreceğine inandığı kutsal bir kitabı ele geçirmesinin hikayesini anlatıyor.

28. The Dig (Kazı)

(2021): Konusu gerçek bir olaya dayanmaktadır. Simon Stone'un 2007 yılında yazdığı, aynı adlı romanından John Preston'un yeniden tasarlayıp sinemaya uyarladığı filmin başrollerinde Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin, Ken Stott, Archie Barnes ve Monica Dolan yer almaktadır.İkinci Dünya Savaşı arifesinde İngiltere’de, zengin bir dul ve bir arkeolog, Sutton Hoo'daki Anglo-Sakson mezar gemisini keşfeder.

29. Prince of Persia: The Sands of Time (Pers Prensi: Zamanın Kumları)

(2010): Pers Kralı Shahraman'ın oğlu. Babasıyla beraber katıldığı ilk savaşın sonunda fethettikleri ülkenin sarayında Dagger of Time (Zaman Hançeri) 'ı bulur. Bu sihirli hançer, sahibine zamanı kontrol etme gücünü ve Sands of Time (Zaman Kumları) 'ın etkisinden kurtulma imkânını sağlarBir prens, zamanda geriye gidip geleceği değiştirerek dünyayı kurtarmaya çalışır.

30. Night at the Museum Serisi (Müzede Bir Gece)

Night at the Museum (2006): New York’taki bir müzede gece bekçisi olan Larry, müzedeki sergilenen eserlerin gece canlandığını fark eder.
Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009): Larry, Smithonian müzesinde sergilenen eserlerin bir kez daha canlanmasıyla maceraya atılır.
Night at the Museum: Secret of the Tomb (2014): Larry, büyülü bir levhanın sırrını çözmek ve sihrin tükenmesini önlemek için Londra’ya gider.

31. Journey to the Center of the Earth: (Dünyanın merkezine seyahat)

(2008): Bir grup maceracı, dünyanın merkezine yapılan tehlikeli bir yolculukta eski uygarlıklarla ve yaratıklarla karşılaşır.

32. Journey 2: The Mysterious Island (Esrarlı Ada)

(2012): Sean, kayıp büyükbabasını bulmak için gizemli bir adaya yolculuk yapar ve orada inanılmaz keşifler yapar.

33. The Librarian Serisi (Kütüphaneci) 

Gizli eserler koleksiyonunu koruyan Kütüphaneci olarak Noah Wyle'ın oynadığı Turner Network Television'dan televizyon için yapılmış bir dizi orijinal fantezi-macera filmi.

The Librarian: Quest for the Spear (2004): Flynn Carsen, bir kütüphaneci olarak göreve başlar ve efsanevi bir mızrağın parçalarını bulmaya çalışır.
The Librarian: Return to King Solomon's Mines (2006): Flynn, Kral Solomon’un hazinelerinin izini sürmek için Afrika’ya gider.
The Librarian: Curse of the Judas Chalice (2008): Flynn, vampirlerin peşine düştüğü Judas Chalice’ı korumak zorunda kalır.

34. Quatermass and the Pit (Quatermass ve Kuyu)

(1967): Londra'da bir metro inşaatı sırasında ortaya çıkan gizemli bir uzay gemisi, bilim adamlarını ve halkı şoka uğratır. Londra Metrosunda kazı yapan işçiler bir çok insan kemiğine rastlarlar, bunun üzerine hemen Polise haber verilir, Polis’te konuyu araştırması için Profesör Bernard Quatermass (Andrew Keir) ve Dr. Mathew Roney (James Donald)’e haber gönderirler. Bilim adamları çalışmaya başladıktan bir müddet sonra Metro inşaatın’da kazılar esnasında 5 milyon yıl önce dünyaya düşmüş bir Ufo bulurlar. Bundan sonra konuya askerler el koyar ve Ufodan kaynaklanan garip olaylar patlak vermeye başlar.

35. The Lost City of Z (Kayıp Şehir Z)

(2016): James Gray tarafından yazılan ve yönetilen, David Grann'ın 2009 yılındaki aynı adlı kitabına dayanan 2016 Amerikan biyografik macera drama filmidir. Brezilya'ya gönderilen ve Amazon'da sözde antik bir kayıp şehri bulmak için birkaç girişimde bulunan İngiliz kaşif Percy Fawcett'i çevreleyen gerçek olayları anlatmaktadır. Filmde Charlie Hunnam Fawcett rolünde;[6] Robert Pattinson, kaşif arkadaşı Henry Costin rolünde, Sienna Miller eşi Nina Fawcett rolünde; ve Tom Holland oğlu Jack Fawcett rolünde. Kaşif Percy Fawcett, Amazon ormanlarında kayıp bir medeniyetin izini sürerken ortadan kaybolur.

36. Cave of Forgotten Dreams (Unutulmuş Düşler Mağarası)

(2010) Belgesel bir film. 1994 yılında biliminsanları, Fransa’daki bir mağarada dünyanın eski duvar resimlerini bulur. Yirmi bin yıl öncesinden günümüze ulaşmayı başarmış bu eserlerin bulunduğu mağaraya sadece birkaç arkeolog ve paleontologun yanı sıra usta sinemacı Werner Herzog’un girmesine izin verilir. Werner Herzog’un ziyarete tamamen kapalı olan Fransa’daki Paleolitik Dönem duvar resimleriyle ünlü Chauvet Mağarası’nda çektiği inanılmaz belgesel. 

37. Gangs of New York (New York Çeteleri) 

(2002): Aslında filmin içeriğinin arkeoloji ile bir ilgisi yok. Ama çekim aşamasında yakın dönem arkeolojik araştırma çabaları kayda değer. Tarihi nispeten yeni olan Amerika Kıtasının tarihini gerçekçi yansıtabilmek için ekip takdirlik bir çaba gösterdiği için filmi listeye dahil ettik. 19. yüzyıl New York’unun yeraltı dünyasında geçen bir intikam hikayesi. Martin Scorsese'nin yönettiği film Herbert Asbury romanı olan The Gangs of New York'tan uyarlanmıştır. Hikâye 1800'li yıllar New York'unda bir ve iki nesil öncesinden yeni kıtaya gelip yerleşmiş ve kendilerini bu toprakların yerlisi/sahibi olarak görenler ile bu dönemde yoğunlukla İrlanda'dan gelen yeni nesil göçmenlerin şehirde yer bulma ve nüfuz mücadelelerini konu edinmektedir.

38. The English Patient (İngiliz Hasta)

(1994) İngiliz Hasta, 1992'de yayımlanmış olan Michael Ondaatje romanından uyarlanmış Oskar ödüllü bir film. Filmin kahramanın arkeolog olması dışında arkeoloji alanıyla pek ilgisi yok ama tarihi açıdan önemli.  Ayrıca romanı da ilgi çekici kurgusundan dolayı Kanada'da devlet tarafından verilen önemli ödüller kazanmıştır. Film ise 1996 yılında vizyona girmiştir. Filmin yönetmenliğini Anthony Minghella yapmıştır.Micheal Ondaatje’ nin aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan film, II. Dünya Savaşı İtalya’sından Kuzey Afrika’nın savaş öncesi çöllerine kadar aşk, benlik ve savaşın öyküsünü anlatıyor.

39. Altered States (Gerçeğin Ötesinde)

(1980) Paddy Chayefsky'nin aynı adlı 1978 tarihli romanından uyarlanan 1980 ABD yapımı bilimkurgu korku filmidir. Roman ve film, kısmen John C. Lilly'nin meskalin, ketamin ve LSD gibi psikoaktif ilaçların etkisi altında izolasyon odasında yürüttüğü duyusal yoksunluk araştırmasına dayanmaktadır. Arka planda yer alan antropolojik ve kültürel semboller filmi arkeolojik açıdan önemli kılmaktadır.  Filmdekş olaylar 1960'ların sonlarına tarihleniyor. Sıra dışı, zeki ve biraz deli olmasıyla tanınan yüksek lisans öğrencisi Eddie Jessup, sadece bir şaka için, kendini konu olarak kullanarak bir izolasyon odasıyla deneyler yapıyor. Odadaki deneyimleri, dindar bir adam olmamasına rağmen imgelerin çoğu dine dayalı olduğu için halüsinasyon görmesine neden oluyor. Yedi yıl sonra, Harvard Tıp Fakültesi'nde saygın bir profesör olarak hayatına devam ediyor. Üstünlüğünü kaybettiğine ve istenmeyen bir saygınlık durumuna düştüğüne inanan Eddie, bu kez tecrit tankında olma deneyimini geliştirmek için özellikle mistik Meksika ritüellerinde kullanılan halüsinojenleri kullanarak halüsinojenleri kullanarak işine duyusal yoksunluk ile devam etmeye karar verir.. İlk testlerden sonra, alternatif bir fiziksel ve zihinsel duruma girdiğini iddia ediyor. Eddie'nin iddialarına inanmasa da, meslektaşları Arthur Rosenberg ve Mason Parrish'in yanı sıra kendi başına saygın bir akademisyen olan Eddie'nin karısı Emily, Eddie'nin iyiliğinden endişe duyuyorlar.

40. Mortal Kombat

(2021):Dünyaca ünlü bir video oyunu uyarlaması olan, aksiyon, macera ve fantastik türlerini barındıran bir filmdir. Dünyayı korumak için dövüşçülerin katıldığı ölümcül bir turnuvayı konu alır. Filmin arkeoloji ile ilintisi nedir derseniz yaratılan hayali dünyalardaki karakterlerin mitolojik bağlarıdır....Onun dışında bu filmin arkeoloji le ilgisini aramayın... 1992 yılında bilgisayar oyunu olarak sahneye çıkan Mortal Kombat, döneminde çok büyük bir yenilik olan motion capture tekniğiyle hazırlanmıştı. 1993 yılında yayınlanan Mortal Kombat II şiddetin dozajını daha da yükseltti. 1995 yılında  Street Fighter’a ek olarak King of Fighters ve Tekken gibi dişli rakipler gelse de Mortal Kombat’ı yolundan çevirebilecek, onu “diğerleri”ne benzetecek bir güç yoktu.  1997 yılında Mortal Kombat 4  serinin 3D dünyasına attığı ilk adımdı.2002 yılında Mortal Kombat: Deadly Alliance hem ev hem de el konsollarında büyük ilgi gördü. 2004 yılında Mortal Kombat: Deception görsel açıdan daha başarılı bulundu. 2006  yılında yayınlanan Mortal Kombat: Armageddon, 2008 yılında yayınlanan Mortal Kombat vs. DC Universe daha fazla sinematik öğeler içeriyordu.  Marvel Super Heroes vs. Street Fighter gibi oyunlardan ilham alan yapım ekibi, senaryosu, çizgi roman yazarları Jimmy Palmiotti ve Justin Gray tarafından hazırlananmıştı.  2011 yılında Mortal Kombat serinin hikâye kısmı ve senaryosu oyuna ilgiyi artırdı. 2015 – yılında Mortal Kombat X ile sinematik ögeler daha belirginleşti. Ardından film geldi. 

41. Genghis Khan (Cengiz Han)

(1965): Cengiz Han’ın yükselişi ve Asya’daki fetihlerinin hikayesini anlatır.

42. Annihilation: Yok Oluş

(2018) Bir biyolog, doğa kanunlarının geçerli olmadığı gizemli bir bölgeye tehlikeli ve gizli bir keşif gezisine katılır. Bir grup bilim insanı, gizemli bir bölgeyi araştırırken olağanüstü doğa olayları ve yaratıklarla karşılaşır. Gerçekleşen anormal faaliyetlerden dolayı hükümet tarafından gizlice karantinaya alınan gizemli “Area X” bölgesi, onyıllardır kıtanın geri kalanından ayrıdır. Doğa, insan uygarlığının son izlerini de bölgeden silmiş durumdadır. İlk keşif gezisi, bozulmamış, cennet gibi bir doğanın süregeldiğini rapor etmektedir. Bölgeye giden 2. keşif grubu toplu intiharla, 3. keşif grubu dost ateşiyle, en sonuncu olan 11. keşif grubu ise kendilerinin bir gölgesi olarak geri dönmüş ve kısa süre sonra kanserden ölmüştür. 12. keşif grubunu oluşturan bir biyolog, bir antropolog, bir psikolog ve bir araştırmacı, kendilerini nelerin beklediğini bilmeden bölgeye giriş yapar. Görevleri araziyi haritalamak, örnek toplamak ve bütün gözlemlerini raporlamaktır. Akıl almayacak topografik anomalilere ve yeni yaşam biçimlerine şahit olan ekibin birbirlerinden sakladıkları sırların ortaya çıkması ise her şeyi değiştirecektir.

43. The Goonies (Define Avcıları)

(1985) ABD yapımı macera komedi filmdir.  Yönetmenliğini Richard Donner'ın yaptığı filmin senaryosunu Steven Spielberg'in hikâyesine dayandırarak Chris Columbus yazmıştır. Steven Spielberg filme, hikâyesi dışında icracı yapımcı ve kurgucu olarak da katkıda bulunmuştur. ABD'nin batı sahilinde olan Oregon'da bir kasabada yaşayan bir grup çocuk, evleri golf sahası yapılmak için yıkılmak üzere iken, tavan arasında buldukları tarihi bir harita ile efsanevi korsan "Tek Göz Willie" 'nin definesini aramaya çıkarlar. Yerin altında, deniz mağaralarında devam eden yolculukları sırasında sayısız korsan tuzaklarının yanı sıra, polisin aradığı "aile çetesi" "Fratelli"'lerle de mücadele etmek zorunda kalan çocukların umudu bulacakları korsan hazinesinin yardımı ile evlerini ve mahallelerini golf sahası olmaktan kurtarmaktır.

44. Pocahontas

(1995): Pocahontas, Powhatan kadını Pocahontas'ın hayatına ve Virginia Şirketi'nden İngiliz sömürge yerleşimcilerinin gelişine dayanan 1995 yapımı Amerikan animasyon müzikal tarihi drama filmidir. Film, Pocahontas'ın John Smith ile karşılaşmasını ve efsanevi hayatını kurtarmasını romantik bir şekilde anlatıyor. Walt Disney Feature Animation tarafından üretildi ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlandı. Film, Mike Gabriel ve Eric Goldberg (ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesinde) tarafından yönetildi ve Jim Pentecost tarafından üretildi, senaryosu Carl Binder, Susannah Grant ve Philip LaZebnik tarafından yazıldı

Gerçek bir tarihi olaydan esinlenen bu animasyon, Amerikan yerlisi Pocahontas’ın İngiliz kaptan John Smith ile tanışmasını anlatır. Pocahontas gerçekte  Algonkin Kızılderilisi olan ve John Rolfe adlı bir İngiliz ile evlendikten sonra İngiltere'nin Londra şehrine yerleşen ve hayatının son yıllarında burada ünlü olan kadın. Anadili Algonkin dillerinden Powhatan da denilen Virjinya Algonkincesi idi

45. A.R.O.G 

A.R.O.G listemize girmeyi fazlası ile hak eden bir film ama ne yazık ki aynı zamanda listedeki tek Türk filmi. Cem Yılmaz'ın dehasının yarattığı bir senaryo ve Yontma Taş Çağından, Cilalı Taş Çağına geçmek isteyen hayali bir toplumu konu ediniyor.  Cem Yılmaz'ın yazıp Ali Taner Baltacı ile birlikte yönettiği, 2008 yapımı bilim kurgu ve fantastik komedi filmidir. Film aslında bir devam filmi ve  daha önce çekilen G.O.R.A. filminin ana karakteri Arif'in Yontma Taş Devri'nde geçen yeni macerasını konu almakta. 5 Aralık 2008 tarihinde gösterime girmiştir. Film, G.O.R.A. filminin devamı olarak tanımlansa da Cem Yılmaz bu filmin G.O.R.A.nın devamı olmadığını, başlı başına ayrı bir film sayılması gerektiğini savunur. A.R.O.G ismiyse G.O.R.A.nın tersten yazımıdır: Halı satıcısı Arif, kahramanlıklarıyla G.O.R.A. gezegeninde yalnızca dost edinmekle kalmaz, bol bol düşman da edinir. Yaptıkları yüzünden düşmanlarının gazabını hissetme zamanı gelmiştir. Komutan Logar, Arif’i bir zaman makinesiyle 1 milyon yıl geriye, taş devrine ışınlar.

46. The Lost City (Kayıp Şehir)

(2022) Kayıp Şehir, yazdığı romanda yarattığı kurgusal şehrin gerçekten var olduğunu keşfeden bir yazarın hikayesini konu ediyor. Loretta Sage, inzivaya çekilmiş zeki bir yazardır. Genç kadın hayatını, kendisini kahraman karakter “Dash”i canlandırmaya adayan kapak modeli Alan'ın yer aldığı, popüler aşk-macera romanlarında egzotik yerler hakkında yazarak geçirir. Alan ile birlikte yeni kitabının tanıtım turnesine çıkan Loretta, bu sırada eksantrik bir milyarder tarafından kaçırılır. Genç milyarder, Loretta'nın kendisini kitaplarda geçen antik şehrin hazinesine götürebileceğini düşünmektedir. Gerçek hayatta da bir kahraman olmak isteyen Alan, Loretta'yı kurtarmak için vakit kaybetmeden yola koyulur. Kendilerini bir anda zorlu bir maceranın içinde bulan Alan ve Loretta, antik hazineyi bulmak için birlikte çalışmak zorundadır.

47. The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec

(2010): Cesur bir gazeteci olan Adèle, eski Mısır'dan kalma bir mumyayı canlandırmak için tehlikeli bir maceraya atılır.

48. The Mummy: Mumya

(2017) Alex Kurtzman'ın yönettiği ve Jon Spaihts ve Christopher McQuarrie'nin yazdığı bir Amerikan filmi. Aslında Tom Cruise isminden dolayı çok seyredilmesinin dışında türünün en köüt örneği sayılabilecek bir deneme.  The Mummy serisinin yeniden başlatılması ve Evrensel Canavarlar paylaşılan evrenin ilk filmi olması amaçlanmıştır. Filmde Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance ve Russell Crowe gibi oyuncular yer alıyor. 2.000 yıl önce Mısır prensesi Ahmanet (Sofia Boutella) babasını öldürür ve karanlık büyü kullanmaya başlar. Canlı kumların altındaki bir mezarda canlanmış olarak cezalandırılır. Mezarı yeniden keşfedilip modern zamanlarda açıldıktan sonra yeniden diriliyor ve binlerce yılda büyüyen ve tüm insanlığa meydan okuyan korkunç olaylarla dolu bir kötülük getiriyor. 

Bağlantılı bir film olarak kayda değer bir yapım:

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor  (2008)

Genç bir arkeolog, efsanevi Ejderha Kral'ın mezarını keşfetmeye çalışırken eski bir lanetin serbest kalmasına neden olur.

49. The Quest (Özgürlük Savaşçısı)

(1996) Dövüş sanatları turnuvasında, eski bir heykeli çalmak için mücadele eden dövüşçülerin hikayesi.

50. Lost Horizon (Gaib Ufuklar / Kayıp Ufuklar)

(1937): Lost Horizon, Frank Capra'nın yönettiği 1937 Amerikan macera drama fantastik filmidir. Robert Riskin'in senaryosu, James Hilton'un 1933 tarihli aynı adlı romanından uyarlanıyor.Bir grup insan, Himalayalar'da gizli bir cennet olan Shangri-La’yı keşfeder ve buranın sırlarını açığa çıkarmaya çalışır.

Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar