idomeneus veya Idomeneus

idomeneus veya Idomeneus nedir?

idomeneus: Deukalion'un oğlu ve Minos'un torunu, Troya savaşına katılan Girit kralı.

İdomeneus'un Molos diye bir üvey kardeşi var, onun oğlu Meriones Troya savaşında İdomeneus'un hem seyisi, hem de en yakın savaş arkadaşıdır.

Homeros'un parlak sıfatlarla nitelendirdiği (tanrı gibi, alev gibi saldıran denir İdomeneus'a) bu yiğit İlyada'da "saçlarına kır düşmüş" yaşlıca bir adam olarak gösterilir.

Ama kahramanlıkları destanda büyük bir yer tutar.
Destan bölümleri boyunca İdomeneus en seçkin Troya yiğitleriyle savaşıp, çoğunu alt eder, Deiphobos'a, Aineias'a, giderek Hektor'a bile karşı çıkar ve çok adam öldürür, öldüremediklerini de yaralar. Bütün bu savaşlarında Meriones her zaman yanıbaşındadır ve onu destekler.

İlyada'da anlatılan olaylardan sonra, İdomeneus'un şehri almak için yapılan tahta atta bulunan yiğitlerden biri olduğu ve Akhilleus'un ölü törenlerindeki yumruk yarışında birinci geldiği anlatılır.

Kaç yoldaşı varsa savaştan kurtulan hepsini Girit'e götürebilmiş İdomeneus, deniz yutmamış onların hiçbirini.

Başka efsane yazarları İdomeneus'un dönüş serüvenini bambaşka biçimde anlatırlar.

Girit'e varmadan donanması büyük bir fırtınaya tutulmuş, İdomeneus da sag salim yurda varırsa ilk karsısına çıkacak olan insanı Poseidon'a kurban etmeyi adamış. Karsısına ilk çıkan kendi oğlu (ya da kızı) olmuş, İdomeneus sözünü tutmuş, kanını akıtmış, ama bir süre sonra Girit adasında çıkan bir salgının nedeni bu suçta aranmış ve İdomeneus yurdundan sürülmüş. Gitmiş güney İtalya'ya yerleşmiş.

İdomeneus üzerine şu masal da anlatılır: Thetis'le Medeia bir güzellik yarışmasına girişmişler, İdomeneus'u da yargıç olarak almışlar, İdomeneus ödülü Thetis'e vermiş, Medeia buna çok kızarak bütün Girit'lilerin yalancı olduğu söylentisini yaymış. Ayrıca İdomeneus'la dölüne lanet okuyarak bir daha sözlerine güvenilmemesini sağlamış.

Bu masal "Girit'lilerin hepsi yalancıdır" atasözünün kaynağında olsa gerek.


Benzer Haberler & Reklamlar