İhtiyar Pliny, balina saldırdı derken yalan söylememiş olabilir

İhtiyar Pliny, balina saldırdı derken yalan söylememiş olabilir

İtalya'da arkeologlar; Miladi yılların ilk yüzyılında Cebelitarık Boğazı yakınında katil balinaların saldırısına uğradığını iddia eden Yaşlı Pliny'nin haklı olabileceğine dair bulgular elde ettiler.

Pompeii’deki volkanik patlamadan insanları kaçırırken öldüğü rivayet edilen Yaşlı Pliny, MS 1. yüzyılda Atlantik Okyanusu'ndan Akdeniz’e giriş noktası olan Cádiz Koyu’nda (Cebelitarık Boğazı yakınında) balinalara ve onların yavrularına saldıran orkalar (aynı zamanda katil balinalar olarak da adlandırılır) hakkında yazmıştı.

Pliny, balinaların “yaz dönemlerinde belirli sakin ve geniş bir koyda saklandığını ve orada üremekten zevk aldıklarını” anlatıyordu. Pliny, balinaları ve onların yavrularını avlayan katil balinalar hakkında tanık olduğu vahşi savaşların bir tasviri ile devam ediyordu.

Fakat bu durum ekolojistlere mantıklı gelmiyordu. 2016 yılında yayımlanan bir araştırmada Akdeniz’i ziyaret eden çok az balina türü olduğu ama bu türlerin hiçbirininsöz konusu boğazı yavrulama alanı olarak kullanmadığı belirtiliyordu. Belki de Yaşlı Pliny yunusları balinalarla karıştırmıştı

Velhasıl bugüne dek araştırmacılar Pompeii’de yaşamış Yaşlı Pliny’nin kayıtlarında geçen Cebelitarık Boğazı’nda katil balinalar olduğunu söylediği yazılarını gerçekçi bulmuyordu. Zira bu deniz memelilerinin bölgeyle ilgisi yokmuş gibi görünüyordu. Oysa araştırmalar Yaşlı Pliny’nin haklı olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar günümüzün İspanya yakınlarındaki antik Roma kenti Baelo Claudia’da bir balık işleme sahasının kalıntıları içinde eski balina kemiklerini keşfetti.

Araştırmacılar, Cebelitarık Boğazı yakınında bulunan anti Roma balık işleme tesisinin kalıntıları içindeki kemiklerin, Buzul balinası (Eubalaena glacialis) ve gri balina (Eschrichtius robustus) olduğunu belirttiler.

Araştırma sonuçları 11 Temmuz'da Proceedings The Royal Society B dergisinde  Ana S. L. Rodrigues, Anne Charpentier, Darío Bernal-Casasola, Armelle Gardeisen, Carlos Nores, José Antonio Pis Millán, Krista McGrath, Camilla F. Speller imzalarıyla  Roma arkeolojik kayıtlarındaki kanıtlara göre Gri Balinalar ve Kuzey Atlantik balinalarının unutulmuş yavrulama bölgeleri (Forgotten Mediterranean calving grounds of grey and North Atlantic right whales: evidence from Roman archaeological records) başlığı altında yayınlandı.

Antik Roma balıkçıları ton balığı gibi büyük balıklar topluyorlardı ve şimdi arkeologlar balinaları da avlayıp avlamadıklarını merak ediyor.

Araştırmanın eş yazarı ekolog Anne Charpentier, “Pliny’nin kayıtları bugün orada görülebilecek bir şeyle uyuşmuyor, ancak buzul ve gri balinaların mevcut olması halinde ekolojiyle mükemmel bir uyum sergiliyor. Balıkçılar muhtemelen büyük balina avlamak için denize çıkacak kadar gerekli teknolojiye sahip değildi. Ancak buzul balinalar ve gri balinalar ile yavruları, kıyıya oldukça yaklaşıyor olmalıydılar ve yerel balıkçılar için açık hedef oluyorlardı. ” diyor.

Bu keşif, yoğun olarak araştırılan bölgelerin bile birçok gizeme sahip olduğunu gösteriyor.

Arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar