iksion

iksion nedir?

iksion: iksion cehennemde sonsuzca cezaya çarpılan büyük suçlulardan biridir.

Tesalya'da Lapith'lerin kralı iken, Deioneus'un kızı Dia'ya talip olmuş ve babasına birçok armağanlar vermeye ant içmiş, ama evlendikten sonra sözünü tutmadığı gibi kaynatasını kor haline gelmiş kömürlerle dolu bir kuyuya atıp öldürmüş.

Böylece yemin bozma suçuna bir de ailesinden bir kişiyi öldürme suçu katılınca, kimse İksion'u bu günahlarından arındırmak için gereken töreleri yapmaya yanaşmamış. Bir gün Zeus ona acımış, tutulduğu çılgınlıktan İksion'u kurtarmış, ne var ki İksion tanrıya karşı da olağanüstü bir nankörlük göstermiş. Hera'ya vurulup tanrıçayı kirletmeye uğraşmış, derken Zeus (ya da Hera'nın kendisi) tanrıçaya benzeyen bir görüntü yapmış, İksion da onu Hera sanarak onunla birleşmiş.

Bu birleşmeden at adam Kentauros doğmuş . Bir anlatıma göre bir at adam değil de, ne kadar at adam varsa hepsi İksion'dan doğmaymış.

Ama Zeus bu korkunç günahı cezasız bırakmamış, İksion'u cayır cayır yanıp alevler saçan bir tekerleğe bağlamış, onun sonsuzluğa dek dönüp yanmasını sağlamış. Tanrı İksion'a ayrıca ambrosia yani ölümsüzlük şarabı içirdigi içindir ki, İksion'un cezasından ölüm yoluyla kurtulması da olanaksızdır.

İksion, Theseus'un arkadaşı Peirithoos'un babasıdır.


Benzer Haberler & Reklamlar