İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sultanahmet meydanındaki 'Antik Roma Hipodromu Projesi' CHP'li olan İBB ile AK Partili olan iktidar mensupları arasında polemik doğurmuştu. Polemiğin iki tarafındakilerin bile tam olarak neyi tartıştıklarını anlamadıkları laf kavgası son İBB Meclisi toplantısında da gündeme geldi.
İBB Meclisi ekim ayı toplantısının 3. oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında, Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.
Mecliste, İBB'nin ''Antik Roma Hipodromu Projesi'' gündeme geldi.
İsmail Karabiber: Proje, çok sayıda tarihi yapıya zarar verme pahasına hazırlanmış
Soru önergesi vermek üzere söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Karabiber, şehrin her bir katmanının bir medeniyetin izlerini taşıdığını, bu medeniyetlerden birinin de Türk-İslam medeniyeti olduğunu belirtti.
Sultanahmet Meydanı'nın Osmanlı'daki adının ''At Meydanı'' olduğunu dile getiren Karabiber, "Büyükşehir Belediye Başkanı'nın duyurusunu yaptığı ve aralarında Sultanahmet Camisi, İbrahim Paşa Sarayı, Sultanahmet Türbesi ve Alman Çeşmesi'nin de olduğu çok sayıda tarihi yapıya zarar verme pahasına hazırlanan projenin danışmanlığını ise Ayasofya'nın ibadete açılmasını 'kör bir ideolojik saplantı' olarak yaftalayan Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nden Bizans Arkeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Engin Akyürek'in yaptığı belirtilmiştir." diye konuştu.
CHP'li İBB'nin bu çalışmasıyla ne yapmak istediğini soran Karabiber, "Eğer sırf camiye çevrilen Ayasofya'nın karşısında bir Bizans eserini ortaya çıkarmak için bu işe girişiyorsa, bu şovenist ve rövanşist bir yaklaşım olur. Yüzlerce yıldır kapatılmış ve üzerinde yeni medeniyetin yeni yapı silsilesinin inşa edildiği bir durumda salt bir tarafa bir eserin açığa çıkarılması meselesi politik ve siyasi bir tartışmanın fitilini ateşlemektir. Kültürel savaş alanı açmak olan bu proje, 1964 Venedik Şartı'na da aykırıdır." ifadelerini kullandı.
Tarık Balyalı: Söz konusu çalışma turizme dönük
Soru önergesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, söz konusu çalışmanın turizme dönük bir çalışma olduğunu söyledi.
Zeynel Abidin Okul: Hep beraber sahip çıkacağımız bir yer.
Meclis 1. Başkanvekili Okul, bölgenin ''dünya mirası'' olarak kabul edildiğini, burada yapılacak çalışmaların turizme dönük olmayacağını, buradaki tarihe hiçbir şekilde zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Okul, "Bir şey yapılacaksa bu turizmle bence birebir ilişkili olmamalı. Bu konu tamamen tarihsel. Çok hassas bir yer çünkü. Dediğiniz gibi geçmişten gelen birçok medeniyet var. Bizim kendi medeniyetimizin orada birçok eseri var. Bunlar da bizim göz bebeğimiz. Hep beraber sahip çıkacağımız bir yer." dedi.
Murat Türkyılmaz: Hipodrom yapılırsa bölgedeki tarihi eserlerin yıkılır
AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz da hipodromun Roma medeniyetinin sembolik mekanlarından olduğunu, hipodromun yapılması durumunda bölgedeki tarihi eserlerin yıkılması gerektiğini ve bunu da kimsenin istemediğini belirtti.
İBB'nin hipodrom için fetihten önce İstanbul'un resmedildiği bir tanıtım filmi çektiğini ve bu filmden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Türkyılmaz, "Bu bölgede atacağımız adımların tarihi arka planda neyi ifade ettiği, şehir kimliği, İstanbul'un gerçek, hakiki kimliğiyle ne kadar sorunlu olan, hassas konular varsa bu konuda biraz daha hassasiyet göstererek ifade etmek gerekir." diye konuştu.
Yıllar sonra Beyazıt Meydanı'ndaki çalışmanın bitirildiğini hatırlatan Türkyılmaz, taşlardan dolayı insanların yürüyemeyeceğini, taşların değiştirilmesi gerektiğini, hipodrom meselesinin ise fantezi olduğunu söyledi.
Meclis Üyesi Kübranur Uslu'dan Atatürk Kitaplığı konulu soru önergesi
AK Partili Meclis Üyesi Kübranur Uslu, İstanbul’un ilk belediye kütüphanesi olan Atatürk Kitaplığı'nın, 2014'te "Hiç kapanmayan kütüphane" mottosuyla 7 gün 24 saat çalışır hale geldiğini söyledi.,
İBB yönetiminin göreve gelir gelmez kütüphane müdürünü görevden alarak Mezarlıklar Müdürlüğüne sürdüğünü söyleyen Uslu, "İBB, Atatürk Kitaplığı'nın öğrencilere kapatıldığını, artık sadece araştırmacıların kullanabileceğini duyurdu. Bunun üzerine pek çok öğrenci farklı kanallardan bize ulaşarak şikayette bulundu. Bu durum sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı." dedi.
Uslu, İBB yönetiminin, gençlerin itirazlarına kulak verip Atatürk Kitaplığı'nı tekrar öğrencilerin kullanımına açıp açmayacağını sordu.
Tarık Balyalı: Bakarız, olmadıysa tekrar eski haline dönülür.
Bu konuda söz alan CHP Grup Sözcüsü Balyalı, Atatürk Kitaplığı'nın İstanbul'un önemli yerlerinden ve çok değerli bir kitaplık olduğunu belirterek, "Orada idare, araştırmacıların önünü açabilmek için yeni bir uygulama denedi. Bakarız, olmadıysa tekrar eski haline dönülür. Memnuniyetsizlik varsa mutlaka bu konuda biz de müdahil oluruz. Eski haline dönmesi için seferber oluruz." dedi.
Soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.
Başkan İmamoğlu: Muhtemelen bir bilgi eksikliği var
Öte yandan bugün ‘Antik Çağ'dan Günümüze 3 İstanbul 1 Tarihi Yarımada Sergisi’nin açılışına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin konuyla alakalı"İBB Meclisi gündeminde Roma Hipodromu görüşüldü. Başka yapıların da yıkılacağına dair bir iddia Meclis gündeminde konuşuldu. Yorumunuz nedir?" sorusunu "Görüşenlerin, konuşanların muhtemelen bir bilgi eksikliği ya da bilgi sahibi olmadan ortaya bir fikir koyma anlayışını ortaya koymuştur. Lütfen bir bilgi sahibi olsunlar, ondan sonra fikir yürütsünler. Buraya davet ediyoruz. Zaten onun için burası açıldı. İstanbul'da ne varsa, yapılan ve yapılmak istenen, hepsini burada Yarımada'yla ilgili vatandaşa servis edeceğiz, sunacağız." şeklinde cevaplandırdı.
Bir bardak suda fırtına kopartılan mevzuya konu olan "Sultanahmet Meydanı Kentsel Tasarım Projesi"nin maketi bugün açılan ‘Antik Çağ'dan Günümüze 3 İstanbul 1 Tarihi Yarımada Sergisi’nde en çok ilgi gösterilen proje olarak dikkat çekti.
AA - Arkeolojikhaber.com