Prof. dr. İlber Ortaylı; Hürriyet'te yayınlanan 26 Ağustos tarihli köşe yazısında, Pamukkale’deki Hierapolis arkeoloji kazılarının başkanlığını yapan ve geçtiğimiz günlerde kazılara veda edeceğini açıklayan Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andria'yı anlattı.
Türk arkeolojisinin İtalyan hocası
1966’dan beri klasik diller ve arkeoloji uzmanı olarak Milano’da akademik hayata giren Prof. Francesco D’Andria, bu yıl son olarak Pamukkale’deki Hierapolis kazılarının başkanlığında bulunacak ve emekliye ayrılacak. Francesco Hoca, Türkiye’nin bir dostudur. Asistanlığından beri 40 yılını geçirdiği bu ülkeyi yakından tanır.
Prof. Francesco D’Andria 1977 ve 1979 yılları arasında klasik Roma sanatı ve arkeolojisinin doçenti olarak Lecce Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi’ne tayin edildi. 1982 ve 1986 yıllarında aynı bölümde profesörlüğe ve 86’dan itibaren de kürsünün başkanı olarak akademik hayatına devam etti. Yunan Roma dönemi İtalya’nın güneyinde çok farklı özellikler gösterir ve halen araştırmaya muhtaç alanlar vardır. Franceso D’Andria bu sahada beynelmilel bir şöhret olacak çalışmalarına devam etti. Türkiye’deki kazı bunların en önemlisidir.
Bu görevi Lecce Üniversitesi’nde Eski Çağ Bilimleri Bölümü’nün başkanlığı gibi yeni bir fonksiyonla teşkilatlandırdı.
2000 yılından beri Hierapolis’teki kazıların başkanlığı zaten bilinen ve Eskiçağ Küçük Asya Roması için çok önemli olan bu bölgede tarih bilgilerimize büyük katkılar yapan buluşlara vesile oldu.
Ord. Prof. dr. Francesco D’Andria, Hierapolis’te ilk Hıristiyanlığın teşkilatlanışı, hac yolunun tespiti, mevcut antik tiyatronun başarılı restorasyonu gibi girişimleriyle kendini tanıtmış ve sevdirmiştir.
ÜNİVERSİTELERDE DERSLER VERECEĞİNİ ÜMİT EDERİZ
Bilhassa kazı buluntularının birçok yabancı arkeoloğun aksine restorasyonuna hiç ihmal etmeden gayret etmesi, eskiçağı öğrenmek durumunda olan Türk halkının ve yabancı seyyahların bilgisine önemli bir katkıdır. 2008 Martı’ndan itibaren Pamukkale Üniversitesi kendisine onursal profesörlük payesini bu nedenle vermiştir.
Prof. D’Andria’nın Roma İmparatorluğu’nun iki önemli bölümü olan Güney İtalya ve Batı Anadolu’daki gerek şahsi çalışmaları gerekse bölgeler üzerindeki araştırmaları bütünleştiren akademik örgütün başında olması, Roma dünyasını inceleyen herkes için şükran duyulacak bir çalışmadır ve Francesco Hoca, Türkiye’nin bir dostudur. Asistanlığından beri 40 yılını geçirdiği bu ülkeyi yakından tanır. İtalyan arkeologlar ve Türkologlar, Türkiye’deki meslektaşları ile iyi anlaşırlar ve Türk halkına bağlılıkları vardır. Bu havayı Prof. D’Andria’nın iki kere davetiyle bulunduğum Lecce Üniversitesi’ndeki müzecilik derslerim sırasında da yakından tespit ettim.
Hiç şüphesiz ki Francesco D’Andria Hoca emekliliği ile kazı başkanlığını resmen bırakacak. Ama sağlıklı ve enerjik yapısıyla hem Pamukkale Üniversitesi’nde hem de diğer Türkiye üniversitelerinde çalışmalara katılacağını ve dersler vereceğini ümit ederiz.