İngiltere'de Hadrian Duvarı yakınlarındaki bir Roma kalesinde 'gönüllü arkeogların' gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda bir köpeğin kemik parçaları üzerinde şaşırtıcı şekilde 2 bin yıldır bozulmamış tüyler bulundu.
Bir köpeğin çene kemikleri ve kemiklere yapışık şekilde bozulmamış tüylerinden oluşan nadir arkeolojik keşif, Northumberland kontluğunun Hexham Hadrian Duvarı'nın yakınındaki Vindolanda kalesinde gerçekleştirildi. Tüyler, incelenerek köpeğin ırkının belirlenebilmesi için laboratuvara gönderildi.
Araştırmacılar, köpeğin tüylerinin çok iyi korunmuş olmasının “inanılmaz” olduğunu söylüyor.
Hadrian Duvarı yakınlarındaki Antik Roma kalesindeki keşif, belli ücret karşılığı her yıl belirli alanlarda kazı yapan 400 gönüllü arkeologdan oluşan ekip tarafından yürütülen kazılarda gerçekleşti.
Kalede bu yıl gerçekleşen kazılar sırasında bulunan önemli bir diğer eser, en az 1800 yıllık olduğu tahmin edilen ördek şekilli gümüş broştu.
Vindolanda Müzesi görevlileri, söz konusu broşun tasarımının Britanya'ya özel olduğunu belirterek, "Ördek sembolü Roma işgalinden yüzlerce yıl önce de bu coğrafya da görülüyordu. Ördek dürüstlük, sadelik ve beceriklilik simgesiydi. Hepimizin içimizdeki ördeğe muhtacız" dedi.
Vindolanda kalesinde geçtiğimiz yıllarda kesilerek sivri bir cismin ucuna tutturulmuş bir insan kafatası bulunmuştu. Yapılan incelemelerde kafatasının bir Britanya yerlisine ait olduğu ve kılıç da dahil olmak üzere çok sayıda yaralayıcı darbeye maruz kaldığı anlaşıldı.
Vindolanda Vakfı'nın CEO'su Dr. Andrew Birtley; “Dişlerinin izotop analizi sonuçlarına göre bu savaşçı İngiltere'nin kuzeybatısından gelmişti. Kafatasındaki yara izleri başının kesildiğini ve öldükten sonra sivri vir cisme yerleştirildiğini gösteriyor. Roma askerleri arasında zafer göstergesi olarak kafatası kesip, mızraklara geçirmek yaygın davranıştı" dedi.
Alanda bulunan arkeolojik bulguların gelecek yıl ziyaretçilere açılacağı belirtildi.
arkeolojikhaber.com