Ino veya ino kimdir?
Ino veya ino: Kadmos ile Harmonia'nın kızı, Semele ile Agaue'nin kız kardeşi.
Hesiodos yalnız adını sayar, efsanesini anlatmaz.
İno bir deniz tanrıçası olur, ve o nitelikle Leukothea, yani Ak Tanrıça adını alır, köpüklü dalgaları simgeler.
Odysseia'da kahraman Odysseus'u kurtarmakta çok olumlu bir rol oynar.
Başka bir efsaneye göre de, Athamas'ın ikinci karısı olarak Phriksos ile Helle'nin, yani üvey çocuklarının yıkımını sağlar, son anda çocukların anası Tanrıça Nephele'nin yolladığı altın postlu bir koç ile havalanan iki çocuktan Helle Boğaz sularına düşer (Hellespontos: Helle denizi adını alır), Phriksos ise koç ile Karadeniz'e varır ve Kolkhis'te altın postu tanrılara armağan eder.
Argonautlar seferi bu efsaneden doğmadır.
düzenle
İno veya ino veya Ino:
Kadmos'la Harmonia'nın kızı, Semele ile Agaue'nin kız kardeşi.
Bir deniz tanrıçasına dönüştüğü zaman adı Leukothea, yani Ak Tanrıça olur ve denizin köpüklü dalgalarını simgeler. İno'nun iki kişiliği vardır: Athamas'ın ikinci karısı ve Phriksos'la Helle'nin üvey anası olarak çikin bir rol oynadığı halde (Athamas, Argonaut'lar), Ak Tanrıça olarak fırtınaya tutulmuş gemicileri korumakta ve özellikle Odysseus'u kurtarmakta cok sevimli bir tanrıca olarak görülür. Poseidon korkunç bir fırtına ile Odysseus'un salını paramparça edip kendisini azgın dalgalar içinde boğmak üzereyken, Leukothea çıkar yiğidin karşısına (Od. V, 333 vd.):
Gördü onu güzel topuklu Ino, Kadmos 'un kızı,
eskiden insan sesli ve Ölümlüydü bu Ak Tanrıça,
deniz tanrıları arasında sayılır oldu sonraları.
Gördü neler çektiğini, acıdı Odysseus'a,
bir martı oldu, pır etti, çıkıverdi sudan, geldi, oturdu salın üstüne, seslendi, dedi ki: "Şu Poseidon, yeri sarsan, ne ister senden zavallıcık,
ne diye bunca belayı salar senin başına? Taş çatlasa yok edemez o seni.
Sen gel, yap ben ne dersem,
hic benzemezsin akılsız bir adama: Hadi çıkar rubalarını sırtından,
yeller götürsün salını bırak, ulaşmaya bak Phaiak'ların toprağına olanca gücünle yüze yüze,
orada kurtulmaktır kaderin senin.
Al şu tanrısal yaşmağı vereyim sana, göğsünün altına dola onu,
ne acı var artık, korkma, ne ölüm. Ama değdiği zaman karaya ellerin, onu çöz, at şarap rengi denize, uzağa, atar atmaz da dön gerisin geri".
Odysseus tanrıçanın dediğini yapar ve kurtulur.
İno'nun deniz tanrıçasına dönüşmesi üstüne de su efsane anlatılır: Semele tanrı Dionysos'u doğurup öldükten sonra İno, kocası Athamas'ı çocuğu almaya ve kendiçocukları Melikertes ve Learkhos'la büyütmeye kandırır. Ne var ki kıskançlıktan gözü kararan tanrıça Hera Zeus'un oğlunu barındırdıkları için İno ile Athamas'a fena kızar ve ikisini de çıldırtır. İno oğlu Melikertes'i bir kaynar su kazanma atıp boğar, Athamas da Learkhos'u bir geyik sanarak kargısıyla vurur. Yaptığını anladığı zaman İno Melikertes'in ölüsüyle birliklite denize atlar, ama deniz tanrıları ona acır ve kendisini bir denizkızına, oğlunu da Palaimon adıyla küçük bir tanrıya dönüştürürler. Sisyphos'un düzenlediği İsthmos yarışmaları bu tanrı şerefine yapılırmış {Palaimos, Melikertes).
Roma'da Leukothea, tapınağı limana yakın bulunan Mater Matuta ile, Palaimon da Portunus, limanlar tanrısıyla bir tutulmuştur.