İnsan çetin dağ başlarında en az 30 bin yıl önce yaşamaya başlamış

İnsan çetin dağ başlarında en az 30 bin yıl önce yaşamaya başlamış

Arkeologlar yüksek irtifalarda en eski insan yerleşimlerinin izlerini sürdüler. Etiyopya'da 3.469 metre yükseklikte 30 bin yıllık dağ evi keşfedildi. Araştırmalar, Taş Devri avcılarının Etiyopya'nın yüksek dağlarına en az 40.000 yıl önce yerleştikleri, obsidiyen aletler kullandıkları ve dev köstebek farelerini avladıklarını gösteriyor. İşte en eski dağ başı yaşamlarına dair ilginç bulgular:

Yükseklerde basınç nedeniyle hele de buzullar varsa yaşam çok zordur ve oradaki doğa koşullarına adapte olmamış insan vücudu için büyük sıkıntı demektir.

Bu nedenle, yüksek dağ başlarına insanların nispeten yakın zamanda 2.500 metrenin üzerindeki rakımlara yerleşmeye başladığı tahmin ediliyordu. Ancak son yıllardaki çeşitli arkeolojik buluntular, yüksek dağlarda yerleşimin önceden tahmin edilenden çok daha erken başladığını gösteriyor.

Etiyopya'da insanoğlunun yüksekte kurduğu en eski yaşam alanı keşfedildi

Science dergisinde yayımlanan ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda arkeologun katkıda bulunduğu araştırmaya göre, Etiyopya'nın güneyindeki 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Bale Dağları'nda yaklaşık 30 bin yıl önce avcılar yaşıyordu.

Orta Taş Devrinde Etiyopya'nın buzlu balya dağlarının yüksek kotlarında avcı toplayıcı kalıntıları bulundu (Middle Stone Age foragers resided in high elevations of the glaciated Bale Mountains, Ethiopia) başlığını ve Götz Ossendorf, Alexander R. Groos,, Tobias Bromm, Minassie Girma Tekelemariam, Bruno Glaser, Joséphine Lesur, Joachim Schmidt, Naki Akçar, Tamrat Bekele, Alemseged Beldados, Sebsebe Demissew, Trhas Hadush Kahsay, Barbara P. Nash, Thomas Nauss, Agazi Negash, Sileshi Nemomissa, Heinz Veit, Ralf Vogelsang, Zerihun Woldu, Wolfgang Zech, Lars Opgenoorth, Georg Miehe imzalarını taışına 9 Ağustos tarihli makale arkeolojik araştırmalarla And Dağları ve Tibet Platosu'nda yüksek irtifa habitatlarına insanların orta taş devrinden itibaren yerleşmeye başladığına dair kanıtlar bulunduğunu açıklıyor.

Şimdiye kadar bu yükseltideki en eski yaşam alanı olan bölgede avcıların obsidiyen taşından yapılmış bazı araçları kullandığı ve kemirgenleri avladığı anlaşıldı.

Bölgede bulunanlar arasında insan yapımı çeşitli eşyaların yanı sıra hayvan kemikleri de yer alıyor.

Bilim insanları, 31 bin ila 47 bin yıl öncesinde bölgenin defalarca mesken olarak kullanıldığını keşfederken, sakinlerin burada kalıcı olarak yaşayıp yaşamadığı netlik kazanmadı.

Kesin olan şu ki Etiyopya Bale Dağları'ndaki Fincha Habera kaya sığınağı tarih öncesi avcı-toplayıcılara ev olarak hizmet vermişti. Bugün bu irtifalar buzsuz. Ancak yaklaşık 40.000 yıl önceki son soğuk dönemde, Fincha Habera kaya sığınağı buzulların ortasında inşa edilmişti.

Çin'de 4 bin 600 metrede 4 bin yıllık dağ yerleşimi bulunmuştu

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bu yıl başında yaklaşık 4 bin 600 metre yükseklikte en az 4 bin yıllık olduğu düşünülen mağara yerleşkesi bulunmuştu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar