Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Tarihi İpek Yolu'nun iki ülkeye değerli bir miras ve öğütler bıraktığını
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Türk ve Çinli akademisyenlerin bir araya geldiği ve bu yıl ikincisi düzenlenen konferans hakkında, "Türkiye’de Çin araştırmaları oldukça dinamik ve gelişme fırsatlarıyla dolu. Dil, edebiyat, tarih, felsefe açısından geleneksel Sinoloji artık çağdaş Çin, siyaset, diplomasi, ekonomi alanlarına da odaklanmaya başladı." dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde, Çin Uluslararası İletişim Derneği, Ankara Politikalar Merkezi ve Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfının (UBİKAV) iş birliğinde "2. Çin Araştırmaları Konferansı" Ankara Hilton Oteli'nde düzenlendi.
Çin Büyükelçisi Yu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye’de Çin araştırmaları oldukça dinamik ve gelişme fırsatlarıyla doludur. Dil, edebiyat, tarih, felsefe açısından geleneksel Sinoloji artık çağdaş Çin, siyaset, diplomasi, ekonomi alanlarına da odaklanmaya başlamıştır." ifadesini kullandı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen konferansta Çinli ve Türk akademisyenlerin bir araya geldiğini belirten Yu, gerek içerik gerek format açısından Türk Çin Araştırmaları Konferansı'nın olgunlaşarak bir marka haline geldiğini kaydetti.
Yu, "Bu konferansın Türk Sinoloji ve Çin araştırmalarının gelişmesine ivme kazandıracağına, iki tarafın birbirini daha iyi tanıması ve dostluğunu derinleştirmesine köprü olacağına inanıyorum." dedi.
Konferansta tanıtımı yapılan I. Çin Araştırmaları Konferansı kitapçığı hakkında konuşan Yu, Asya’nın iki ucunda yer alan Çin ve Türkiye'nin, aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun başlangıç ve bitiş noktaları olduğunu ifade etti.
Yu, Tarihi İpek Yolu'nun iki ülkeye değerli bir miras ve öğütler bıraktığını belirterek, "Dayanışma ve karşılıklı güven, eşitlik ve karşılıklı yarar, hoşgörü ve birbirinden öğrenme, iş birliği ve ortak kazanç şeklindeki ilkeler rehberliğinde, farklı milliyetler, inançlar, siyasi sistemler, kültürler, barış içinde bir arada yaşayabilir ve birlikte gelişebilir." diye konuştu.
Hem Çin'in hem de Türkiye'nin tarihi İpek Yolu’nun kurduğu geleneksel bağa ve tarihi gelişime önem verdiğinin altını çizen Yu, 2015 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Türkiye ziyareti sırasında, iki ülke arasında “Kuşak ve Yol” inisiyatifiyle “Orta Koridor” planının uyumlaştırılmasıyla ilgili mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı.
Yu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin’e ziyarette bulunacağını ve “Kuşak ve Yol” Uluslararası İş birliği Zirve Forumu’na katılacağını dile getirerek, son senelerde Çin-Türk stratejik iş birliği ilişkilerinin derinleşerek geliştiğini ve ikili ilişkilerin tarihin en iyi dönemine girdiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Uluslararası iletişimin halkların dostluğuna, halkların dostluğunun da karşılıklı anlayışa dayalı olduğunu ifade eden Yu, ikili stratejik iş birliği ilişkisinin gelişmesinin ve “Kuşak ve Yol” uluslararası iş birliğinin iki ülkenin halkının desteklerinden ayrı düşünülemeyeceğini bildirdi.
Büyükelçi Yu, "Geçmişi gözden geçirip geleceğe baktığımızda, biz hoşgörülü tavırla kültürel çeşitliliğe saygı göstermeliyiz, tarihi İpek Yolu’nun dostane iş birliği ruhunu devam ettirip yaymalıyız." şeklinde konuştu.
Çok sayıda Türk ve Çinli akademisyenin katıldığı konferansta, iki ülke arasında tarihi, kültürel ve siyasi ilişkiler hakkında sunumlar gerçekleştirildi.