Güney Irak'ta arkeoloji kazıları yapan İngiliz arkeologlar, Sümerler dönemine ait 4500 yıllık saray kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. "Kayıp Saray" olarak nitelendirilen 4500 yıllık yapı, Sümer Uygarlığı döneminde Lagaş'ın dini merkezi olan kullanılan Girsu'da bulunuyor.
Londra merkezli British Museum arkeologları tarafından Irak'ın güneyinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Sümerler dönemine ait saray kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.
"Kayıp Saray" olarak nitelendirilen 4500 yıllık yapı, Sümer Uygarlığı döneminde Lagaş'ın dini merkezi olan kullanılan Girsu'da bulunuyor. Keşif esnasında antik Sümer tanrısı Ningirsu'nun tapınağı da gün yüzüne çıktı.
British Museum'ın direktörü Hartwig Fischer "Sümerler dünyasına dair bilgimiz kısıtlı olsa da Girsu'da yaptığımız keşif, bu önemli uygarlığı anlamamıza ve geçmiş ve geleceğe ışık tutmamıza olanak sağlayacak" dedi.
Saraya ilk kez geçtiğimiz yıl yapılan kazı çalışmalarında rastlanmıştı. Uzmanlara göre Girsu, milattan önce 5300'lü yıllarda yerleşim yeri olarak kullanılıyordu.
Girsu Projesi'nin başında olan Sebastian Ray, Girsu'nun "dünyanın en önemli miraslarından biri" olduğunu ve hakkında çok az şey bilindiğini belirtti.
ntv.com.tr