İranda yaklaşık 3 bin yıllık oldukları tespit edilen mezarlarda alışılageldik mezar hediyelerinin yanı sıra bir kutu içinde gömülmüş, koyun veya keçilere ait 3'er bacak bulundu. Benzer mezar hediyelerine iki yıl önce Horasan'daki mezarlarda da rastlanmıştı.
İran'ın İsfahan eyaletinin Kaşan kentindeki Joshaqan Estark arkeolojik alanında, İran Kültürel Miras ve Turizm Araştırma Enstitüsü Halkla İlişkiler Ofisi (RICHT) tarafından yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarında üçüncü sezonun bittiği açıklandı. Kazılarda Bronz Çağı'ndan (MÖ 3000 - MÖ 1200) Demir Çağına (MÖ. 1200 - MÖ.750) kadar yaklaşık 800 yıl kesintisiz gömü yapıldığı belirlenen bir mezarlık alanı keşfedildi.
RICHT görevlisi ve araştırma ekibi lideri Mohsen Javari, "Estark bölgesindeki arkeolojik araştırmalarımız Kashan Üniversitesi Arkeoloji Araştırma Merkezi Yaz Okulu ekibi, Varşova Üniversitesi'nden Prof. Arkadiusz Sołtysiak, Prof. Yvan Schimck'ın yanı sıra Adelaide Üniversitesi Antik DNA Merkezi'nden Genetikçi Matthew William ve İranlıların yanı sıra ABD ile İtalya'dan gelen öğrencilerle gerçekleşti. . Arkeolojik araştırmalarımız iki ayrı alanda sürüyor, alanlardan birinde içinde bebeklerin de yer aldığı aile mezarları gibi görünen 10 mezar çukuru (şaft) keşfettik.Mezarlardan sekizi geçmişte yağmalanmıştı. Muhtemelen metal buluntular çalınmıştı. Mezarlardan çıkan çömleklerden, mezarlığın yaklaşık 800 yıl Bronz çağından Demir Çağı'na kadar kullanıldığı anlaşılıyor. İkinci alanda da iki mezar şaftı bulduk". dedi.
RICHT'den edindiğimiz bilgilere göre; kazılan mezarlarda; gri boyalı çömlekler, mermer taşı ve akiklerden yapılmış boncuklar, bronz mızrak uçları, bilezikler, küpeler ve takılar bulunduğu açıklandı.
Mezarlardan çıkan en ilginç bulgu ise cenazelerin baş ucuna mezar hediyesi konulmuş, içinde birer koyun veya keçiye ait üç bacağın bulunduğu sandıklar oldu. Benzer mezar sunularına iki yıl önce Horasan'da keşfedilen mezarlarda da rastlandığına dikkat çekildi.
arkeolojikhaber.com