Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları “Yaptığımız iş tam anlamıyla anlaşılamadığı için mağduriyet yaşıyoruz” dedi ve Arkeoloji bölümlerinden mezun olup iş bulamayan arkadaşlarının istihdam sorununa çözüm bulunmasını istedi.
Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları “Arkeologların yaptığı iş tam olarak anlaşılamadığı için ek göstergeleri iki yıllık yüksekokul bitirenlerle bir tutulup 2800’de bırakıldı. Bunun haksızlık olduğunu ve bir an önce düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Arkeoloji bölümlerinden her yıl binlerce arkeolog mezun oluyor. Mezun olur olmaz da gelecek kaygısıyla baş başa kalıyorlar. Binlerce işsiz arkeolog ve sanat tarihçi yıllarca eğitimini aldığı mesleğini yapabilmek için atama bekliyor. Arkeologlar Derneği, ek göstergesi 2800’de kalan arkeologların sorunlarını sosyal medyada gündeme getiriyor. İş bulmakta zorluk çeken arkeologların yaşadığı mağduriyetin duyurulmasını istiyor. Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları bu konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.
‘ARKEOLOGLAR SADECE KAZI YAPMIYOR’
Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologlar 1987 yılında teknik kadroya alındı. Fakat iş tanımı tam anlamıyla yapılamadı. Biz arkeologlar sadece kazı yapmıyoruz. Kazı dışında birçok teknik iş yapıyoruz. Laboratuvarda araştırmalar yapıyoruz. Arkeologların yaptığı iş tam olarak anlaşılamadığı için ek göstergeleri iki yıllık yüksekokul bitirenlerle bir tutulup 2800’de bırakıldı. Bunun haksızlık olduğunu ve bir an önce düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
ARKEOLOGLARIN İSTİHDAM SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNAMIYOR
Türkiye’de istihdam problemi yaşayan birçok arkeoloğun, sosyal medyada ya da farklı platformlarda seslerini duyurmaya çalıştıkları görülüyor. Arkeologlar Derneği, canla başla işsiz arkeologların seslerini duyurmaya çalışıyor. Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologların çok büyük bir kısmı arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra işsiz kalıyor. Türkiye’de 100’e yakın üniversitede arkeoloji bölümü var. Devlet ya yeni mezun arkeologlara iş olanağı yaratmalı ya da arkeoloji bölümlerini azaltmalı. Arkeologlara mevcut alanların dışında yeni iş alanları yaratmalıyız. Büyük bir yığılma var. Belediyelerin bünyesinde mutlaka arkeologlara ve sanat tarihçilere yer verilmeli. Müfredata mutlaka arkeoloji, kültür tarihi dersleri koyulmalı ve bu dersleri arkeolog ve sanat tarihçiler vermeli. Türkiye’de her yıl müze sayısı artmasına rağmen ataması yapılamayan binlerce arkeolog var. Binlerce meslektaşımız aile kuramadan gelecek kaygısıyla kara kara düşünüyor. Ayrıca taşra alımlarında tek tercih hakkı olmamalı. Ya genel başvuru olmalı ya da en az 3 il seçme şansı verilmeli” diye konuştu.
KAMUDA 2800 EK GÖSTERGE İLE ÇALIŞAN ARKEOLOGLAR GEÇİNEMİYOR
Arkeologların geçinmekte zorluk yaşadığını belirten Ateşoğulları, Kamuda 2800 ek gösterge ile çalışan arkeologların diğer teknik personeller gibi ek göstergelerinin 3600 veya 4200’e yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle son aylarda gerçekleşen zamlardan sonra alım güçlerinin iyice düştüğünü bu nedenle arkeologların maaşlarına zam yapılmasını istediklerini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde özveri ile çalışan arkeologların, yaptıkları iş gereği Türkiye’nin turizm gelirine milyarlarca dolar doğrudan katkıda bulunduklarını belirterek, Mecliste çıkarılacak bir torba yasaya mevcut durumlarının iyileştirilmesi için madde koyulmasını talep ettiklerini dile getirdi.
’35 YAŞ SINIRI KALDIRILMALI’
Dernek Başkanı Dr. Ateşoğulları “Mezun olan arkeologların çoğu iş bulamadığı için depresyonda ve çok mutsuz! 2 yılda bir yapılan KPSS’ye girdikten sonra yeterli sayıda alım olmadığı için çok yüksek puan alsalar bile atanamıyorlar. Birçok meslektaşımız tekrar tekrar sınava girerek zaman kaybediyor ve 35 yaşını geçmiş oluyor. Memuriyete girmede yaş sınırı olduğu için atanma hayalleri çöp oluyor. 35 yaş sınırının kaldırılması veya esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Çiğdem Korkan / www.antalyaekspres.com.tr