İspanya’da Mezolitik Çağda kaç insan birbirini yemiş olabilir bilinmez ama en az 3 kişinin diğer insanlarca yenildiğini artık biliyoruz. Fakat bu insanların ayin amaçlı mı yoksa beslenmek için mi kesilip yenildiğine dair bulgu yok.
İspanya'da 10 bin yıl önce Mezolitik çağ yaşanırken, bazı insanların parçalanarak etlerinin yendiği ortaya çıktı. Bu Avrupa'nın Güney kısmında yamyamlık olabileceğine işararet sayılabilecek ilk bulgu olabilir mi? Bu yargı çok hatalı olur. İnsan eti yemenin hangi çapta, hangi amaçla gerçekleştiğini söylemek şimdilik imkansız. Ancak şu anda en az 3 mezolitik çağ insanın parçalanarak yenildiği kesin..
Antropolojik Arkeoloji Dergisinde (Jornal ouf Anthropological Archaeology) yayınlanan araştırma sonuçlarına göre; ilginç keşif İspanya’nın güneyindeki Valencia kentinde Coves de Santa Maira mağarasında gerçekleşti. Mağarada bulunan 30 parça insan kemiği ve 3 kafatasında, kesikler ve diş izleri fark edildi. Kemiklerin iki yetişkin ve bir çocuğa ait olma ihtimali büyük. Yetişkinlerden biri diğerine göre daha iri.
Yapılan incelemeler sonucu insanların adeta br kasap elinde parçalandığı ve diş izlerinin de insanlara ait olduğu anlaşıldı.
Valencia Üniversitesi arkeologları, mağarada az miktarda hayvan kemiğinin yanında 3 farklı insana ait kemikler ve üç tane de insan kafatası buldukların açıkladı. Radyokarbon tarihleme yöntemi ile kemiklerin günümüzden 10 bin - 9 bin yıl önce İspanya'nın Mezolitik Çağına ait olduğu anlaşıldı. Yerleşik hayata geçişin ilk aşamalarına rastlayan dönemde, bu mağaradaki insanların neden parçalanarak yenildiğini anlayabilmek şu aşamada mümkün değil.
DARP İZİ OLMAMASI AYİNE İŞARET EDEBİLİR
Arkeologlar; kemiklerdeki diş, taş kesiği ve ateş izlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde, insan eli ile parçalanma ve yenmeyi gösteriyor. Ancak, kasaplık parçalama haricinde kemikler üzerinde herhangi bir darp izi ve şiddet belirtisi görülmedi. Buna göre ya bu insanlar öldükten sonra parçalandı ya da ayin amaçlı olarak kurban edildi.
Makalenin baş editörü Juan Morales-Pérez İspanyol gazetesi El Mundo'ya verdiği demeçte "Besin kıtlığından dolayı insanlar hayatta kalmak için yamyamlık yapmış olabilir diyemeyiz. Çünkü Mezolitik çağ toplayıcıları denizden dağlara kadar pek çok ekosistemden besin elde etmeyi biliyorlardı. Bol besine sahip insanların neden yamyamlık sergilediğini anlamak zor. Öte yandan insan eti yemek, cenaze törenlerine has bir uygulama olabilir. Bu insanlar dini ayinler için kurban edilmiş de olabilir. Bu varsayımlardan hangisinin doğru olduğunu anlamak için erken, daha fazla araştırma yapılması gerekiyor" dedi.
Arkeolojikhaber.com - (ibtimes.co.uk'tan çeviridir)