İspanya'nın Alicante kentindeki Villena'da günümüzden yaklaşık 9,000 yıl önceden 5.000 yıl önceye uzanan evrede yaşayan insanların kamp kurduğu alanlar keşfedildi.
Villena'daki Arenal de la Virgen ve Casa Corona arkeolojik alanlarında; Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen kazılar aynı zamanda Villena Kent Konseyi ve IPHES ile 2016'da imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde, teknik kaynaklar ve belediye altyapılarından lojistik destek sağlanarak gerçekleştirilen kazılarda 15 arkeolog ve 20 gönüllüden oluşan ekipler görev aldı.
Avrupa Araştırma Konseyi projesi Horizon 2020 programı çerçevesindeki PALEODEM'in İklimsel gelişmeler ve demografik değişimleri araştırmak hedefiyle, Katalan Paleo-ekoloji, insan ve Sosyal Evrim Enstitüsü IPHES'den (Institut Català de Paleoecología Humana i Evolució Social) ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği arkeolojik saha araştırmaları, arkeoloji kazılarının ilk aşamasını oluşturan çalışmada; 9,000 ila 5,000 yıl önceki zaman diliminde yaiayan insanlara ait kalıntılar ortaya çıkarıldı.
Projenin 1 Mart'ta başlayan ve 30 Haziran'da sona eren ilk aşamasında ve iki alanda 4 ay kesintisiz arkeolojik kazı gerçekleştirildi. O denemde yaşayan insanların yaşam alanları olan kamp kalıntılarında; arasında ocak olarak kullanılmış, döşeli taşlar ve sondaj delikleri bulundu. Arenal de la Virgen'de, litik (eritici ve yıkıcı etkiye sahip) kalıntıların ilk örneklerinden sayılabilecek bulgular, kara salyangozlarına ait kabuklar ve bazı süs eşyası kalıntıları bulundu. Casa Corona'da ise litik ve malakolojik kalıntıların yanı sıra sayısız Neolitik çanak çömlek parçaları bulundu.
Buna ek olarak, her iki alanda da paleobotanik, jeoarkeolojik ve mikromorfolojik analizler için çok sayıda tortu örneği toplandı. Bu örneklerden edinilecek bilgiler, insanların çevreye etkilerini anlamaya ve son avcı toplayıcı popülasyonlarının ve ilk çiftçilerin Akdeniz bölgesindeki yaşamının dinamizmini anlamaya katkı sunabilecek.
PALEODEM projesinin direktörü Arkeolog Javier Fernández López de Pablo, "Kazılarda elde edilen bulgular, mezolitik ve neolitik çağlar boyunca, paleoiklimsel ve paleo-çevre bağlamında gerçekleşen demografik ve sosyo-ekonomik dinamikler konusundaki bilgi ve anlayışımızı arttırmaya çok önemli katkılarda bulunacaktır" yorumunu yaptı.
arkeolojikhaber.com