Özellikle politik açıdan kritik zamanlarda ve kutsal günlerde arkeoloji haberlerini propaganda malzemesi olarak kullanmasıyla dikkat çeken İsrail basını, Kudüs için dünyanın ayağa kalktığı şu günlerde yeni arkeolojik keşif iddiasında bulundu.
İsrail basınında yer alan haberlere göre; Yahudiye'de (Judea) yaklaşık 2.100 yıllık yahudi varlığına dair yeni keşif yapıldı. Roma İmparatorluğu'nun eyaleti olan Yahudiye zamanla genişleyerek Filistin'i de içine almış ve Yahudilerin Roma'ya başkaldırdığı ünlü Bar Kohba İsyanı'nından sonra (M.S. 132 - 135) ismi Suriye Filistini olarak değiştirilmişti.
Kudüs'te El Halil (Hebron) yakınlarındaki Susya'da keşfedilen antik yahudi yerleşim alanında; sikkeler, çanak-çömlekler, ritüel aletleri ve hamam kalıntıları bulunduğunu belirtti.
İsrail Ulusal haberler sitesi Arutz Sheva'da yayınlanan bilgilere göre; MÖ 112'ye tarihlendiği iddia edilen yahudi yerleşim alanı, bölgede yaşayan Edomlara (Udumi) hükmetmeye çalışan Haşmonayim hanedanı (Hasmonean) dönemine ait.
Talmudik Musevi varlığının azınlık olarak yer aldığı Susya; uzun yıllar boyunca Müslümanların hakimiyetinde kalarak günümüze gelmişti. Susya daha önce Roma hakimiyetindeydi. Yeni arkeolojik bulgular doğrulanırsa, kentin kuruluş tarihi bilinenden 600 yıl önceye çekilebilir.
Bulguların Resmi Arkeoloji Kuruluşu (Civil Administration's Archaeological) görevlisi arkeolog Achia Cohen Tavor'ın gözetiminde El Halil Tepeleri Kalkınma Şirketi (Hevron Hills Development Company) sponsorluğunda gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında ortaya çıkarıldığı belirtildi. Arkeolojik kazıların Dr. Itzhak Meitlis başkanlığından, Herzog Koleji'ndeki "İsrail Toprakları Çalışmaları Bölümü öğrencilerince gerçekleştirildiği belirtildi.
arkeolojikhaber.com