Kudüs’te Uluslararası Konferans Merkezi binası için yapılan kazılar sırasında bulunan 2 bin yıllık tarihi yazıt ilk kez sergilendi. İkinci Tapınak Dönemine ait olduğu belirtilen kalker sütun tamburuna İbranice harflerle Aramice oyulmuş yazıtta "Kudüslü Dudolos’un oğlu Hanania” yazıyor.
İsrail'de bulunan üzerine Yeruşalayim (Kudüs) yazılı 2000 yıllık sütun parçası ilk kez sergilendi.
Arkeologlar, kalker sütunun, üstünde İbranice Yeruşalayim ifadesinin yazılı olduğu en eski arkeolojik eser olduğunu belirtiyorlar.
Sütun 10 ay önce, Kudüs'teki Binyanei Ha’Uma'da kongre merkezi inşaatı sırasında keşfedildi. İsrail Eski Eserler Dairesi (IAA) tarafından alanda Danit Levy'nin önderliğinde gerçekleşen arkeolojik kazıda ortaya çıkarılan sütun,
Ölü Deniz Parşömenlerinin keşfinden bu yana bölgede bulunan en önemli tarihi eser olarak nitelendirildi. İkinci Tapınak Dönemine ait olduğu belirtilen kalker sütun tamburuna İbranice harflerle Aramice oyulmuş yazıtta "Kudüslü Dudolos’un oğlu Hanania” yazıyor.
İsrail Müzesi küratörleri sütundaki kitabeye “Gabriel’in Vahyi” (Cebrail'in mesajı) adını verdiler.
Tarihi kitabe Salı günü düzenlenen basın toplantısı ile ilk kez halkın karşısına çıkarıldı.
Bulunan sütunun 2000 yıl evvel Kudüs yakınlarında kilden kap kacak yapılan kasabadaki bir eve ait olduğu düşünülüyor. Hanania da arkeologlara göre, büyük ihtimalle bir sanatçı ya da bir sanatçının oğlu.
Tarihi sütun ve üstündeki İbranice Kudüs yazısı arkeologlara göre İsrail tarihinde dönüm noktası. Şimdiye kadar bulunan tarihi 2000 yıllık eserlerde Yahudi kutsal kenti Yarushalem veya Shalem olarak geçerken bu sütunda ilk defa günümüzdeki İbranice adı ile ‘Yeruşalayim’ olarak geçiyor.
arkeolojikhaber.com