Koç Üniversitesi bünyesindeki GABAM, İstanbul Bizans Yapıları fotoğraf arşivini akademik ve ticari kullanıma açtı.
Koç Üniversitesi, Stavros Niarchos Vakfı, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi’nin (GABAM) İstanbul’daki Bizans anıtlarına ait dijijal fotoğraf arşivi oluşturma projesi akademik ve ticari kullanıma açıldı.
Fotoğraflar, özellikle tarih ve arkeoloji alanında çalışanlara öenmli kolaylık sağlayacak.
Aşağıdaki linklerde yer alan şartlar doğrultusunda GABAM arşivi eğitsel, akademik ve ticari amaçlarla kullanılabiliyor. Kullanılan fotoğraflarda; her bir fotoğraf için telif hakkı bilgisine yer verilmesi (Telif hakkı bilgisi ©GABAM / Fotoğrafçı ismi şeklinde) gerekiyor....
Arşivdeki fotoğrafların akademik kullanımı; kitapları, yayınlanmış makaleleri, tezleri, ticari olmayan bilimsel sergileri, eğitsel kullanım ve diğer bilimsel projeleri kapsıyor. Ticari kullanım ise taleplere göre Koç Üniversitesi'nin ilgili birim görevlilerince değerlendirilecek. Arşivi kullanabilmek için aşağıda yer alan şartlara uymak ve verilen linklerden Gabam'a e-posta ile başvuru yeterli oluyor.
Arşivin çekirdeğini İstanbul'un Tarihi Yarımadası’ndaki anıtlar oluşuyor. Proje çerçevesinde profesyonel fotoğrafçılar anıtları en uygun hava, ışık ve çevresel şartlarda fotoğraflamak için çeşitli defalar yapıları ziyaret ettiler. Arşiv, anıtların görülebilen tüm iç ve dış cepheleri ile duvar resminden mozaiğe, yazıttan sütun başlığına kadar geniş bir yelpazedeki detaylara ait fotoğrafları içeriyor. İmkânlar dahilinde anıtların mevcut kentsel doku içindeki konumu hakkında fikir vermesi için drone kullanılarak hava fotoğrafları da çekildi.
Yeni fotoğrafların eklenmesi ile arşivin geliştirilmeye devam edeceği belirtildi.
İstanbul Bizans Yapıları Fotoğraf Arşivine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Arşivin hangi şartlarda kullanılabileceğine dair kullanım bilgileri için bu linki kullanabilirsiniz. Hakkında
arkeolojikhaber.com
Not: Haberde kullanılan İmrahor İlyas Bey Camii fotoğrafı da (©GABAM) bu arşivde yer almaktadır.