İstanbulSMD’nin Salt Galata’da Düzenlediği Panelde Mimarlık ve Arkeoloji Konuşulacak
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin Kalebodur’un desteği ile birlikte Salt Galata’da düzenlediği “Mimarlık Ve…” buluşmalarının beşincisi 19 Aralık Pazartesi günü “İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları - Mimarlık ve Arkeoloji” başlığı altında gerçekleşiyor.
“Mimarlık ve Arkeoloji” buluşmasında arkeolog, yayıncı ve mimarlar bir araya geliyor. Türkiye ve dünyada kültürel varlıkların korunması alanında çalışmalar yapan öncü isimlerinden Cevat Erder, mimarlık çalışmalarında antik kent ve kazılar üzerine çalışmalar yapan Nevzat Oğuz Özer, 1978’de konusunda ülkemizdeki ilk yaygın süreli yayın olan Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni çıkaran, çeşitli arkeoloji ve sanat yayınlarını derleyen Nezih Başgelen ve arkeolog Metin Gökçay’ın konuşmacı olarak katılacağı etkinliğin moderatörlüğünü ise Çatalhöyük Dostları Derneği kurucularından olan ve Göbeklitepe ve Çatalhöyük konferanslarının gerçekleşmesine katkıda bulunan serbest mimar ve eski İstanbulSMD yönetim kurulu başkanı Oğuz Öztuzcu üstleniyor.
Mimarlık ve Arkeoloji panelinde, antik çağdan günümüze mimarlık uygulamalarının kentin tarihini yorumlarken oluşturduğu referanslara, tarih ve çevre bilincinin önemini yapılar üzerinden tartışmaya açıyor. Ören yerleri, sit alanlarının korunması ve restorasyon çalışmalarında mimarlık ve arkeoloji disiplinlerinin etkileri ve iki disiplinin birbirinden nasıl yararlandığı panel kapsamında konuşulacak.
Kalebodur’un desteği ile düzenlenen “Mimarlık Ve…” adı altındaki paneller serisi ile İstanbulSMD, mimarlık dışındaki alanlarda çalışanlarla mimarlığı ve kentleşmeyi bir arada tartışmaya açıyor.
“Mimarlık ve Arkeoloji” paneli 19 Aralık Pazartesi günü saat 19:00-20:30 arasında Salt Galata’da ücretsiz izlenebilir.
Cevat Erder
Türkiye ve dünyada kültür varlıklarının korunması alanının öncü isimlerinden olan arkeoloji kökenli Cevat Erder, 1964 yılında, hâlâ ODTÜ Mimarlık Bölümü’ne bağlı Tarihi Anıtların Bakım ve Onarımı Bölümü’nün kurulması çalışmalarına katılmak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde görev aldı. 1964-73 yılları arasında söz konusu bölümün başkanı, 1977-79 yılları arasında da ODTÜ Mimarlık Fakültesi dekanı olarak görev aldı. 1981-88 yılları arasında üst üste iki kez Roma’da bulunan Uluslararası Kültürel Varlıkları Koruma Araştırma Merkezi (ICCROM)’un genel müdürlüğüne seçildi. 1986 yılında El Aksa Camisi’nin restorasyonu ile Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü, 1997’de ICCROM Ödülü’nü, 2003 yılında da ICOMOS’un Pietro Gazzola Ödülü’nü kazandı. 2004 yılında, ODTÜ - Tarihî Anıtların Bakım ve Onarımı Bölümü’nün kurulması, ulusal ve uluslararası ölçekte koruma eğitimine verdiği hizmetten dolayı Türkiye’nin prestijli “TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri" kapsamında verilen "Hizmet Ödülü"ne layık görüldü. UNESCO İzleme Komitesi ve ICOMOS Türkiye Ulusal Komitesi üyelikleri bulunan Cevat Erder’in, Our Architectural Heritage: From Consciousness to Conservation (UNESCO, 1988) ile referans kitabı olma niteliği nedeniyle ODTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından yakınlarda tekrar basımları yapılan Tarihi Çevre Kaygısı ve Tarihi Çevre Bilinci kitapları da bulunmaktadır.
Nevzat Oğuz Özer
1962 yılında Dursunbey'de doğdu. Lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde, üniversite eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde tamamladı. 1985 yılında yüksek mimar olarak mezun oldu. 1988 yılında aynı Ün-iversitenin Mimarlık Bölümü'ne Araştırma Görevlisi olarak girdi. Doktorasını 1996 yılında Prof. Muammer Onat'ın yanında “Mimarideki Doğa ve Kavram Boyutlarının bir Antik Kentte İrdelenmesi” başlığı altında yaptı. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında Profesör oldu. Birçok ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmasında ödül aldı. 1982 den bu yana Kaunos kazılarına katılmaktadır. Özer halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bina Bilg-isi Bilim Dalında Öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Nezih Başgelen
1958 yılında İstanbul’da doğdu. 1978’de konusunda ülkemizdeki ilk yaygın süreli yayın olan Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni çıkardı ve bugüne kadar başarıyla yayımladı. 1982’de kurduğu Arkeoloji ve Sanat Yayınları, yurdumuzun zengin tarihi eserleri, eski uygarlıkları hakkında araştırma, inceleme, el kitapları, kataloglar, gezi rehberleri gibi 21 temel dizi üzerinden 800’e yakın başvuru eserinin yayımını gerçekleştirmiştir. 1986’da Türkiye’nin tarihi doğal ve turistik değerlerine dönük hizmet veren görsel doküman arşivini (Celsus Picture Library) oluşturdu. Ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini sistematik bir şekilde fotoğraflarla belgeledi. Bu konuda saygın bir başvuru kaynağını oluşturdu. Türkiye ile ilgili eski seyahatname, resim, belge, kitap ve haritaları topladı. Yabancı ülke müzelerindeki ve arşivlerindeki Türkiye’den giden eserleri belgelemeye çalıştı. Çocuklara yönelik tarihi eserleri ve eski uygarlıkları sevdirmeyi amaçlayan eğitici boyama kitapları projesini başlattı. Ülkemiz insanına eski kentleri ve harabeleri tarihi ve doğal çevre değerlerini sevdirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlayan kültür turlarını organize etti ve bizzat gerçekleştirdi. Ülkemizin turizm programlarında yer almayan yörelerine binlerce kişiyi götürdü ve bilgilendirdi. Yazdığı yazılar, verdiği konferanslar, yayınladığı kitaplar, düzenlediği etkinliklerle arkeolojinin ve eski eserlerin korunmasının ülkemiz kamuoyunda yer almasını sağladı. Yurt içinde ve yurt dışında arkeoloji ile ilgili toplantı ve etkinliklerde ülkemizi başarıyla temsil etti. Trakya ve Anadolu’da özellikle Doğu Anadolu’da yaptığı araştırmalar ve inceleme gezilerinde pek çok bilinmeyen kalıntı, anıt ve arkeolojik yerleşmeyi belgeleyerek bilim dünyasına tanıttı. Arkeoloji, sanat tarihi, etnografya, turizm, tarihi ve doğal çevrelerin korunması hakkında yayınlanmış bine yakın çalışması vardır.
Oğuz Öztuzcu
1961'de Robert Kolej ve 1966'da ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olduktan sonra eğitimine Liverpool Üniversitesi'nde devam etmiştir. Daha sonra, 1970-1979 yıllarında, Stockholm'deki ofisinde mesleki yaşamını sürdürmüştür. Bu süre sonunda Türkiye'ye dönen Öztuzcu, o tarihten beri sahibi veya ortağı olduğu Mimarlık ofislerinde meslek yaşamına devam etmektedir.
"Çatalhöyük Dostları Derneği"nin kurucularından olan Öztuzcu, İSMD başkanlığını yürüttüğü 2011-12 yıllarında "Mimarlığın Kökenleri" üst başlığıyla bizzat kazı başkanlarının katılımıyla Göbeklitepe ve Çatalhöyük konferanslarının gerçekleşmesini sağlamıştır.
Arkeolog M. Metin GÖKÇAY
20 Haziran 1949 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü’ne girdi. 1971-72 yıllarında Prof. Dr. Ufuk Esin ve Prof. Dr. Güven Arsebük ile Tepecik ve Tülin Tepe kazılarına katıldı. 1973 yılında İstanbul Arkeoloji müzesi ek binası inşaatı kazısında Roma hamamı kazılarına katıldı ve iki yıl sonra İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldu. 5 Mart 1993 yılından Temmuz 2008 yılına kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde çalışan Gökçay, İstanbul ve çevresinde 100 civarında kazıya katılmıştır. Gökçay’ın katıldığı önemli kazılardan bazıları, Sul-tanahmet Eski Cezaevi, 1. Etap Kazıları, Darphane, Rumeli Feneri, Merdiven Kulesi, Magnoura Sarayı, Silivri, Nekropol kazıları, Gülhane Parkı, Taksim Camii, Küçük Ayasofya Camii, Eresin Otel, Vezneciler, Aksaray Vatan Caddesi, Yenikapı Metro ve Marmaray Yenikapı’dır. Kent arkeolojisi ve yaptığı kazılarla ilgili birçok makalesi çeşitli dergilerde yayınlanmıştır ve ayrıca yayınlanmış 2 adet kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki kız çocuğu babası olan Gökçay halen Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalında "Arkeoloji", "Uygarlık Tarihi", "Ören Yerleri ve Çözümlemesi" derslerini vermektedir ve Türkiye'de ilk defa "Kent Arkeolojisi" dersi yine aynı bölümde Gökçay tarafından verilmektedir.
İstanbulSMD Hakkında:
Mimarların işlev ve sorumluluklarının toplum tarafından değerlendirilmesi ve anlaşılmasını sağlamayı amaçlayan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), üyelerinin ve mimarlık sektörünün estetik değer, mimari eğitim, öğrenme ve uygulama düzeyini de yükseltmeyi hedefliyor. Kent ve kentli yararına “alternatif projeler” üreterek toplumun karşısına çıkmanın önemine inanan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, mimari faaliyetlerin yanı sıra, mimarlık öğrencilerine ve topluma katkı sağlayan önemli projelere destek veriyor.
http://www.ismd.org.tr
İletişim: 0212 251 09 58
info@ismd.org.tr