İstanbul'un Fethi sırasında şehir içinde şehit düşen ilk yeniçerilerin yattığı tarihi mezarlık ile İstanbul'un en uzun isimli camisinin önündeki bina yıkıldı. Alan park ve meydan olarak düzenlenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih'te, en uzun isimli caminin ve 18 Sekbanlar şehitliğinin önündeki ve Şehzade Mehmet Camisi karşısındaki alana meydan ve park yapacak.
Fatih Şehzade Mehmet Camisi karşısında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane Merkez Binası'nın yanında bulunan eski Fatih Evlendirme Dairesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi, meydan ve park yapılmak üzere yıkıldı.
Fatih'te ticaret ve oteller bölgesinin tam ortasındaki yaklaşık bin metrekarelik alan, park ve meydan olarak halkın kullanımına sunulacak.
Yeşilçam filmlerinin nikah sahnelerinin vazgeçilmez mekanı olan Fatih Evlendirme Dairesi 80'li yıllarda hizmete alındı, yüzlerce çiftin evlendiği mekan oldu. Yıkım çalışmasıyla Şehzade Mehmet Camisi'nin ve hemen karşısındaki Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camiinin (Sekbanlar Camisi) önü de açıldı. Proje kapsamında Sekbanlar Camisi'nin haziresindeki tarihi mezarlar da yeniden düzenlenecek.
Fatih Evlendirme Dairesi'nde son nikah 2006'da kıyıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, nikah dairesini 2009'da açılan Ali Emiri Kültür Merkezi'ne taşıdı. Bina daha sonra Şehzadebaşı Tıp Merkezi tarafından ve istanbul Büyükşehir Belesiyesi'nin iştirak şirketi Medya A.Ş. tarafından kullanıldı.
İstanbul’un ismi en uzun camisi; “Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii” Saraçhane Belediye sarayının yanındadır. Kanuni Sultan Süleyman dönemi İstanbul Kadısı “Kadı Hüsamettin Çelebi” camiyi ilk yaptıran kişidir. Saraçhane ile ilgili daha önce bahsetmiştim bu bölgede yeniçeri odaları mevcuttu. Yeniçerilerin savaşta önde giden birliklerine “Sekban” ismi verilir. Bahsi geçen bu bölgedeki odalar Yeniçerilerin Sekban sınıfına aitti. Kadı bu camiyi yaptırdığında fetih döneminde şehit olan 18 sekbanın mezarını hazireye kattı. Cami böylece 18 sekbanlar olarak anılmaya başladı.
1755 yılında çıkan yangında hasar gören cami “Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi tarafından tekrar yapıldı. Bu sayılan isimlerin hepsi cami ile beraber anıldığında gayet uzun isim ortaya çıktı; “Kadı Hüsameddin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii” 19. yüzyılda cami Altunizade İsmail Efendi tarafından tekrar onartıldı. Ama onun ismi cami ismine ilave edilmedi.