Trakya'da yapılan araştırmalar sonucu daha önce kayıt altına alınmamış mağaralar ile bir şelale keşfedildi. 1000-1500 metre uzunluğa ve 200 metre derinliğe sahip mağarada nesli tehlikede olan yediuyur, kırmızı orman karınca kolonileri tespit edildi.
Kırklareli Kent Konseyi bünyesinde faaliyete başlayan Doğal Varlıklar Çalışma Grubu, Trakya Bölgesi’nde daha önce kayıt altına alınmamış mağaralar ile bir şelale keşfedildiğini duyurdu. Istrancalar’daki araştırmalarda ortaya çıkartılan doğal varlıklar, Karadere Köyü kuzeyinde yer alıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü ve Galeri Mağara Araştırma Grubu ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda keşfedilen doğal varlıkların, jeolojik anlamda gelişimini devam ettiren aktif, kendi flora ve faunasına sahip bir mağara olduğu belirlendi.
Doğal Varlıklar Çalışma Grubu Üyelerinden Jeoloji Mühendisi Onur Güneş, keşfettikleri doğal varlıkları, “Yaklaşık 250 milyon yıldır gelişimini sürdüren bu mağara tıpkı Dupnisa Mağarası gibi bir doğa harikası ve bir an önce korunmaya alınmalı. İki günlük çalışmada ilk 300 metrelik kısımda teknik rota (ip istasyonları) oluşturma işlemlerini bitirdik. Flora ve fauna tespiti için gerekli kurumlar ile iletişim halindeyiz.
Tahminimiz, mağaranın 1000 ila 1500 metre uzunluğa 200 metre derinliğe sahip olduğu yönünde. Kırklareli’nde Karadere’deki gibi onlarca keşfedilmeyi bekleyen mağara olduğu kanısındayım” sözleriyle anlattı.
İlk 300 metre olağanüstü
Ekip lideri Hakan Eğilmez de keşfedilen mağaranın envantere eklendiği bilgisini vererek, “Özellikle Karadere Subatanı bölge hidrolojisi açısından çok önemli verilere sahip aktif bir mağara, oluşumu hala devam etmekte ve ilk 300 metrelik bölümünde olağanüstü oluşumları barındırıyor. 1 ila 1.5 km gittiğini tahmin ediyoruz, çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Mert İnan - Milliyet