Dalgıçlar, İsviçre gölünden 5.000 yıllık sapasağlam ayakkabı çıkarttılar. Neolitik döneme tarihlenen ayakkabı, ağaç kabuğundan elde edilmiş hasırlardan yapılmış.
Dalgıçların göllerden eski ayakkabılar çıkartmaları sıradan, hatta pek çok karikatüre konu olacak kadar popüler olaylardan. Ancak İsviçre'nin Zürih yakınlarındaki gölden dalgıçlar geçen hafta öyle bir ayakkabı çıkarttı ki eşine zor rastlanır. Ayakkabı Taş Devri'nden kalmaydı ve sapasağlam duruyordu. İnceleme yapan arkeologlar için bilie ayakkabının bozulmamış görünüşü oldukça sıra dışıydı.
Avrupa'da bugüne dek taş çağından günümüze ulaşan ayakkabı sayısı 10'un altında.
İsviçre haber ajansı SDA-ATS'nin açıklamasına göre ayakkabı, Maur kasabasındaki Greifensee gölünde bulunan yaklaşık 5 bin yıllık ayakkabı neredeyse hiç bozulmamıştı.
Çevresine arkeolojik alanlar bulunan Greifensee gölünden çıkartılan neolitik çağ eseri ayakkabı, M.Ö. 3300 ile 2800 yılları arasına tarihlendirildi. Ayakkabı bu civarda daha önce varlığı tespit edilen Horgen kültürüne ait olduğu tahmin ediliyor.
Ayakkabı hakkında açıklama yağan yetkililer; "Bu kadar eski bir tekstil nesnesinin doğal ortamda ayrışmadan ve iyi durumda korunabilmesi mucizedir" dediler.
Zürih bölgesindeki göllerin kıyısında yer alan Taş Devrinden kalma gölü evleri, Avrupa'nın en önemli arkeolojik alanları arasında yer alıyor.
arkeolojikhaber.com