jeomorfoloji

jeomorfoloji nedir? jeomorfoloji ne demek?

Jeomorfoloji (Yerbiçimbilim); Yüzey bilimi. Katılaşmış yeryüzeyinin yapısını, oluşumunu ve oluşum aşamalarını araştıran, inceleyen, sınıflandıran bilim dalı. Karadaki ve deniz tabanındaki şekillenmeleri ve aşınmaları inceler. Aynı zamanda yeryüzü şekillerinin insan yaşamı üzerine etkilerini araştırır.

Fransızca géomorphologie kelimesinden Türkçe'ye geçen jeomorfoloji;  Antik Yunanca; Jeo "yer" ve morfo, "şekil" ile -loji yani "bilim" kelimelerinden türemiştir.

Eski zamanlardaki yerkabuğu şeklini inceleyen alt bilim dalı Paleojeomorfolojidir. Jeomorfoloji incelediği konulara göre alt dallara ayrılır. "Fluviyal Jeomorfoloji" akarsuların oluşturduğu yeryüzü şekillerini, "Karst Jeomorfolojisi" kireçtaşları üzerinde oluşan şekilleri, "Kıyı Jeomorfolojisi" deniz ve göl kıyılarındaki şekilleri, "Buzul Jeomorfolojisi" buzullar tarafından oluşturulan yeryüzü şekillerini inceler.

Jeomorfoloji; Jeoloji, Klimatoloji, Jeofizik, Jeokimya, Pedoloji, Oseanografya, İstatistik ve Kartografya yöntemlerinden yararlanarak; yerkabuğunun yüzeyinde görülen şekilleri (landforms) inceler, oluşum ve evrim süreçlerini açıklar, şekilleri sınıflandırır, coğrafi dağılımlarını çıkartır, gruplandırır.


Benzer Haberler & Reklamlar