Josephus Flavius Josephus

Josephus Flavius Josephus kimdir?

Josephus, Flavius:  (M.S. 37/38-100 yılları arasında yaşamış Yahudi din adamı ve tarihçi.

İyi bir eğitim aldı. Böylelikle imparator Nero’ya gönderilen ve tutuklu bulunan bir grup Yahudinin serbest bırakılmasını talep eden heyetin içinde yer alabildi. Bu fırsatla Roma toplumunu yakından tanımış oldu.

I. Yahudi İsyanı sırasında hemşerilerini önce Roma’ya direnmekten vaz geçirmeye çalışmış, fakat bunu başaramamıştır. Çarpışmalar sırasında esir düşmüş, buna karşın Vespasianus tarafından bağışlanmış ve hayatının son 30 yılını Roma da geçirmiştir. İmpartor “Titus Roma’da ona bir ev ve vatandaşlık hakkı da vermiştir.

Historia loudaikou Polemou pros Romaious (Yahudilerin Romalılara Karşı Savaşının Tarihi) adlı 7 kitaplık eseri Kudüs’ün Titus tarafından alınmasını anlatır. loudaike Arkhaiologia (Yahudilerin Eski Dönemleri) adlı 20 kitaplık eseri, dünyanın oluşumundan M.S. 66’daki Yahudi isyanına kadar Yahudi tarihini konu alır.

Bu eser çok değerlidir çünkü Eski Ahit ve Yeni Ahit arasındaki zaman boşluğunu doldurur. Yahudi tarihi için din dışı kaynakların en önemlisidir.

Kendinden önceki tarihçilerin bazı hataları onda da gorulur; zaman dizimi hataları yapar, anlatımı abartılıdır, kendisinden bahsederken yanlıdır.

Yahudilerin yiğitliği ve cesaretinin yanında Romalıların da ölçülülük ve düzen anlayışlarını övmüş, bu yansız tutumu yüzünden Yahudiler tarafından fazla Romalılaşmış olmakla suçlanmıştır.

Antik çağda Grekçe yazan son Yahudi alimdir. Eusebios Hieronimus Şöhretli Adamlar Üzerine adlı eserinde ona da yer vermiştir.


Benzer Haberler & Reklamlar