Kahramanmaraş Müzesi

Kahramanmaraş Müzesi

Türkiye'de müzeciliğin ilk izlerine rastlandığı şehir

Kahramanmaraş, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve tarihi 14 bin yıl öncesine dayanan, bugüne kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir Kent İlkçağlardan beri Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan ticaret yollarının kavşak noktasında bulunmasından dolayı arkeoloji dünyasında önemli bir yere sahip olan müzecilik açısından da ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Türkiye’de Müzeciliğin ilk izlerine 13. yüzyılda Selçuklular Döneminde Kahramanmaraş’ta rastlanılmaktadır. Bölgede hüküm süren Dulkadiroğlu Beyliği zamanında, Kahramanmaraş Kalesi içinde Geç Hitit eserlerinin korunarak biriktirildiği bilinmektedir.

Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş olup 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise İl Merkezinde, Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bugünkü mevcut Müze binasına taşınmış olan Müze halen aynı binada hizmet vermektedir.

2008 yılı Şubat ayında bakım -onarım ve teşhir çalışmalarına esas olmak üzere ziyarete kapatılan Müzemiz, geçmişi uzun yıllara dayanan Müzecilik tecrübesi ve 30.000 eser koleksiyonu ile genişletilerek, geçmişte yaşamış uygarlıklara ait arkeolojik eserlerin modern bir müzecilik anlayışıyla yerli-yabancı ziyaretçilere sunularak ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve eğitim-öğretim faaliyetlerine katkı sağlaması amacı ile yeniden düzenlenmiş ve ilgi çekici detaylarla ve görsellikle donatılan teşhir salonlarının, ön-arka bahçe teşhir alanlarının yanı sıra çocuklar için oluşturulan aktivite odası ve eğitimler için ayrılan konferans salonu ile

Kahramanmaraş Müzesi, 21.yüzyıla yakışır şekilde yaşayan, yaşatan ve öğreten modern bir müze olarak ziyarete açılmıştır.

Antik Fil Sergi Salonu: Kahramanmaraş İli, Türkoğlu İlçesi, Gâvur Gölü Bataklığından çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400’lü yıllara dayanan 2 adet antik fil iskeleti sergilenmektedir.

Antik fillerden küçük ebatta olan fil, kazıda bulunduğu şekliyle vitrin içerisinde sergilenirken, büyük ebatta olan filin ise uzman restoratörler tarafından ayağa kaldırılarak görsel ve ses efektleri ile antik fil doğa yaşantısı canlandırılarak ziyaretçilerin M.Ö. 1400’lü yıllarda Antik Fille zaman geçirmesi sağlanmıştır.

Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu: Bu salonda, Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü’nde yer alan ve 2007 yılından itibaren  kazısı devam etmekte olan Direkli Mağarası’nın ve Kazı alanının birebir canlandırması yapılmıştır.

Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu’nda oluşturulan gezi platformu üzerinde görsel ve ses efektleri eşlinde gezen ziyaretçilerin hem mağara, hem de dönemin yaşam şekli hakkında fikir sahibi olarak kısa bir süreliğine de olsa kendilerini Paleolitik Dönemde hissetmeleri amaçlanmıştır.

Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu: Kahramanmaraş İli, Pazarcık İlçesi, Emirler Köyünde bulunan ve tarihi M.Ö. 7000 -5000 yıllarına dayanan Domuztepe Höyüğü ve Kazı Alanının, alanda elde edilen bulgular ışığında teşhir salonunda birebir canlandırması yapılmıştır.

Bu salonda, Domuztepe Höyük’ten ele geçen arkeolojik buluntuların sergilenmesinin yanı sıra, o döneme ışık tutan avlu-ev rekonstrüksiyonu, ölüm çukuru, dönem insanının canlandırması gibi detaylara da yer verilmiştir. 

Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu: Geç Hitit Krallıklarından  “GURGUM” Krallığı bilim çevrelerince Asur kaynaklarına ve İlimizde bulunan yazıt ve stellere dayanılarak Maraş bölgesine lokalize edilmektedir. 

Maraş Kalesi ve çevresinde bulunan Maraş Aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı ve Yörükselim Mahallerinde bulunan ziyafet sahnelerini anlatan steller, Türkoğlu Minehöyük, Pazarcık, Doğanlıkarahasan Köyü, Afşin Yazıbelen (Hurman) Köyü ve Arıtaş Höyüğünde bulunan ve Gurgum Krallığını yansıtan örnekler olan  stel ve heykeller Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonunda sergilenmektedir.

Mozaik Sergi Salonu, Mozaik sergi salonunda Germanicia Antik Kentine ait olan ve 2000 yılında tespiti yapılarak 2001 yılında yapılan kurtarma kazısı sonucunda Müzeye taşınan  Roma Dönemi taban (koridor) mozaiği ve yine Kahramanmaraş Çağlayancerit İlçesinden Müzeye getirilmiş olan taban mozaiği sergilenmektedir. 

Taş Eserler Sergi Salonu: Salonun büyük bir bölümünde, Kahramanmaraş Merkez ve İlçelerinden Müzeye getirilmiş olan ve mezarların yerini belirtmek amacıyla yapılmış olup üzerlerinde yer alan figür, motif ve yazıtlardan geçmişte yaşamış insanları, onların kültür ve  gelenekleri, ekonomik yaşamları hakkında bilgi sahibi olduğumuz Roma dönemi ölü kültürünü yansıtan mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri sergilenmektedir.

Ayrıca yine Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesinden getirilmiş olan mermerden yapılmış, Roma Dönemine ait, 2 adet  heykel de bu salonda ziyaretçi ile buluşmaktadır. 

Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu: Bu salonda, Paleolitik dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemine kadar devam eden bir kronoloji takip edilerek her dönem için bir vitrin hazırlanmış ve vitrin sergilemelerinde bu dönemlere ait olan günlük hayatta kullanılan ve yaşamın bir parçası olan araç-gereçler, el aletleri, süs eşyaları, dini ritüellerde kullanılan kült eşyaları ve kaplar, savaş aletleri gibi konulara yönelik eserlere yer verilmiştir. Yine aynı salonda yer alan sikke sergi bölümünde vitrinler içerisinde sikke sergilemesi yapılarak Grek, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler Dönemi ve Osmanlı Dönemine ait sikkeler ziyaretçilerle buluşturulmuştur.

 Ayrıca Müze ön bahçesi ve arka bahçesi modern ahşap kamelyalar kullanılarak yeniden düzenlenmiş ve eserlerin yağmur, güneş gibi dış etkenlerden etkilenmesi önlenerek teşhir edilmesi sağlanmıştır. 

Ziyaret günleri: Pazartesi kapalı, diğer günler açık

Ziyaret Saatleri:

Kış: 09.00-17.00

Yaz: 09.00-19.00

Adres: Azerbaycan Bulvarı 46600 Kahramanmaraş.

Telefon: +90 344 223 4488

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar