Kalecik, tarihin ve organik kahvaltının cazibe merkezi olacak
Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy, "Toprak özellikleri dolayısıyla çok sağlıklı bir ortamda yetişen Kalecik'teki sebze ve meyveler çok zengin bir kahvaltı kültürü ortaya çıkartıyor. Vatandaşların kendi eliyle ürettiği tereyağı, bal, peynir ile yapılan organik kahvaltılar eminim ki vatandaşlarımızın ilgisini çekecektir" dedi.
Ulusoy yaptığı açıklamada, Kalecik'teki turizm projeleri hakkında bilgi verdi.
Kalecik'in tarihi eser bakımından da çok zengin olduğunu kaydeden Ulusoy, buradaki yeme içme kültürünü tarih ile birleştirmenin çalışması içinde olduklarının altını çizdi. Kalecik'in tarihi dokusu ile yeme içme kültürünü aynı ortamda hizmete sunacaklarını ifade eden Ulusoy, özellikle hafta sonları kahvaltı yapmak isteyen ziyaretçilerin ilçeye akın etmesini beklediklerini ifade etti.
Ulusoy, "Toprak özellikleri dolayısıyla çok sağlıklı bir ortamda yetişen Kalecik'teki sebze ve meyveler çok zengin bir kahvaltı kültürü ortaya çıkartıyor. Vatandaşların kendi eliyle ürettiği tereyağı, bal, peynir ile yapılan organik kahvaltılar eminim ki vatandaşlarımızın ilgisini çekecektir" dedi.
"Vatandaşları tarih konusunda bilinçlendireceğiz"
Kalecik'in Ankara'dan daha eski bir tarihi olduğunu kaydeden Ulusoy, son ulaşılan belgelere göre 1871 yılında kurulduğu tespit edilen ilçenin en eski belediyelerden olduğunu söyledi.
Osmanlıya uzanan tarihi bir belediye olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Ulusoy, vatandaşları tarihi anlatarak bilinçlendirmek istediklerini dile getirerek "Kalecik kendi değerinin farkına varmazsa kimseye bunu doğru aktaramaz." ifadelerini kullandı.
Ulusoy, Bizanslıların, Selçukluların, Osmanlıların Kalecik'te bıraktıkları eserlere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.
Kalecik'in iki büyük tarihi hamamı, Selçuklu Köprüsü ve sivil mimari örneği konakları olduğunu ifade eden Ulusoy, kerpiç ve ahşap evler dışında çok özel taşlarla yapılan tarihi eserlerin restorasyonuna da önümüzdeki günlerde başlayacaklarını söyledi.
Ulusoy şunları kaydetti:
"Hamamlarımızın bir tanesi önemli bir vezir tarafından yaptırılmış. Bu tarihi mekanlarımızın gün yüzüne çıkartılması, tarih ve doğa üzerinden, yöresel gelenekler üzerinden bir turizm dalgasına sebep olacaktır. Mesela Yunanistan'ın bazı köylerinde yürüyüş turizmi başlattılar, insanlar tarihi değerleri seyrederek doğal ortamda yürüme kültürü başlattılar. Burada da insanlar dere kenarlarında, kalelerde yürüyecekler. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz."
AA Kübra Ağaçyetiytiren