Kalkan

Kalkan nedir?

1. Kalkan: Savunma amacıyla kullanılan maden, deri, hasır ve ahşaptan yapılan, çeşitli biçimlerde olan savaş aracı. 

Yunanlıların ilk kullandıkları kalkanlar insanı baştan aşağı koruyan uzun ve oval kalkanlardı. Bunlar savaşta ölü taşımaya da yarardı. 

Kalkanların dış yüzü kabarık olur, ortasıda "Umbo" denen bir göbek bulunurdu. 

Bazı kalkanlar çok süslü, kabartmalı yapılırdı. Kalkanın iç tarafında elle tutmak ve kola geçirmek için iki kayış halka bulunurdu. 

Roma kalkanları yuvarlak ve uzun olmak üzere ikiye ayrılırdı. Yuvarlaklara Clipeus, uzunlara Scutum denirdi. Daha sonraları dörtköşe, yarım daire biçiminde olanlar da kullanılmıştır. 

 

2. Kalkan: Kolda taşınan ve vücudu korumakta kullanılan savunma silahı.

Daire, dörtgen ya da oval gibi çeşitli biçimlerde, metalden, gergedan ve fil derisinden, jütten (ip) ya da ağaçtan yapılır ve üstü bezenirdi. Savaşçı kalkanını, bir kolunu arkasındaki sap ya da kamıştan geçirerek tutar, öbür koluyla da silahını kullanırdı. Yunanlıların kalkanları savaşçının bütün vücudunu örtecek kadar uzun ve oval biçimliydi. Savunma aracı olmaktan başka, çadır ya da gölgelik gibi kullanılır, savaş alanından yaralı ve ölü taşımaya da yarardı. Sonradan daha hafif ve daire biçimli kalkanlar kullanılmaya başladı. Romalıların önceleri düz yüzeyli altıgen kalkanları vardı.
Sonradan Roma ordusunda clipeus denen yuvarlak, sutum denen uzun oval biçimli iki tür kalkan kullanıldı. MÖ 1. yüzyıla doğru ise dört köşe ya da yarım daire biçiminde, üstünde sahibinin ve birliğinin adının yazılı olduğu kalkanlar ortaya çıktı.


Benzer Haberler & Reklamlar