Kallias

Kallias kimdir?

1. Kallias: MÖ 449.  Atina’lı devlet adamı, Diplomat. 

Kentin en ünlü diplomatlarından biridir. Ailesi soylu ve zengindi. Aristeides’in kuzenidir. Perikles tarafından Susa’ya gönderildi ve Perslerle müzakereler yaptı. Uzun yıllardır aralıklarla süren Pers-Yunan Savaşları’nı resmen sona erdiren ve MÖ 449’da imzalanan Kallias Barışı’na adını verdi. Ayrıca I.Peloponnesos Savaşı’nı sonlandıran ve MÖ 446/445’te Atina ile Sparta arasında imzalanan Otuz Yıl Barışı’na da katkıda bulunmuştur.

2. Kallias:  MÖ 5. yy.  Atina’lı komedya şairi.

İlk ödülünü MÖ 446’da Dionysios festivalinde kazanmıştır ve MÖ 430’a kadar eser vermiştir.

3. Kallias: MÖ 450-370. Atina’lı devlet adamı.

Gençliğinde yaptığı taşkınlıklar Aristophanes ve Andokides gibi şairler tarafından alaya alınmıştır. Ancak sonradan başarılı bir komutan ve diplomat olarak ün kazandı. Ünlü diplomat Kallias’ın torunudur. Atina’lı filozoflarla dostça ilişkiler kurmuştur. Ksenophon’un Symposiorı (Şölen) ve Platon’un Protagoras adlı diyalogları Kallias’ın evinde geçer.

4. Kallias: MÖ 4.yy. Syracusae’lı tarihçi.

Syracusae tirani Agathokles’in sarayında yaşamış ve yaşadığı dönemini anlatan yirmi iki kitaplık bir eser yazmıştır. Yazdıklarında Agathokles’i o kadar över ki yazarının rüşvet aldığından şüphelenilmiştir. Eser geleneksel tarih anlatımı üzerinde fazla etki bırakmamıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar